Måkläppen på Falsterbohalvöns sydspets och är populär bland knubb- och gråsälar. Området har varit skyddat sedan 1902 och naturreservat sedan 1971. Foto: Lars Pedersen/TT

Fortsatt stopp för att gå nära sälar på Måkläppen

Uppdaterad
Publicerad

De som värnar om naturreservatet Måkläppen på Falsterbonäset – länsstyrelsen och Måkläppsförenigen – har olika uppfattningar om det behövs speciella skyddszoner för sälarna eller inte.

Föreningen hade hoppats på regeringens stöd men så blev det inte.

Det är tillåtet att beträda naturreservatet Måkläppen under tre månader på året; november, december och januari. Övrig tid ska djuren få vara i fred. 

Under pandemin var det ovanligt många som besökte Måkläppen för att titta på sälar. Länsstyrelsen i Skåne beslöt i oktober 2021 att införa skyddszoner som gjorde att allmänheten inte kom så nära sälarna. Detta tyckte Måkläppsföreningen inte om. De överklagade beslutet till regeringen.

– Vi tycker inte att det har varit speciellt många störningar, sa Jan-Åke Hillarp, tillsynsman på Måkläppen, till SVT Nyheter i januari 2022.

”Ett förhastat beslut”

Miljöminister Annika Strandhäll (S) har meddelat Måkläppsföreningen att regeringen inte prövar föreningens överklagan eftersom de inte äger mark i naturreservatet.

– Vi är förvånade över beslutet och ska titta på juridiken. Det känns som det är ett förhastat beslut som miljöministern tar innan hon ska avgå, säger Jan-Åke Hillarp.

Han säger att allmänheten stör sälarna mindre än skogsstyrelsens personal som kör ut med fyrhjulingar och sätter förbudsskyltar på Måkläppen.

Se hur det såg ut vid Måkläppen i vintras i klippet nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.