Färre besöker Måkläppen när sälarna skyddas

Publicerad

Det är populärt att besöka Måkläppen för att titta på sälar de tre månader på året då naturreservatet är öppet för allmänheten. Förra året blev trycket för hårt, tyckte länsstyrelsen och införde skyddsområden där sälarna är fredade från människor.

– Vi har överklagat beslutet. Vi tycker inte att det har varit speciellt många störningar, säger Jan-Åke Hillarp, tillsynsman på Måkläppen

Måkläppen på Falsterbonäset är ett populärt övervintringsområde för en stor mängd fåglar. Hit kommer även knubb- och gråsäl och när allmänheten får tillträde under november-januari varje år är det många som på nära håll vill studera de vilda djuren.

Under pandemiåret 2021 var det extremt många besökare. Det blev trångt på parkeringsplatser och vägar i närheten och länsstyrelsen tyckte att besöksantalet skulle begränsas eller åtminstone att sälarna skulle fredas från alltför närgånga besökare.

– Det är ingen mänsklig rättighet att komma nära vilda djur, säger Eva Ohlsson, naturskyddshandläggare på länsstyrelsen i Skåne.

Inte så många som var närgångna

Beslutet att upprätta två skyddsområden för sälar på Måkläppen kom i oktober förra året. Måkläppsföreningen märker att färre besöker området nu och har överklagat beslutet till regeringen.

Jan-Åke Hillarp, tillsynsman på Måkläppen, säger att det finns enstaka besökare som har blivit för närgånga men att andra besökare då brukar säga till.

– Nu är det svårt att se sälarna om man inte har en tubkikare med sig. Det tycker vi är fel. Det finns så få platser där människor kan komma nära vilda djur, säger Jan-Åke Hillarp.

Vill skydda djurlivet

Länsstyrelsen skriver i sitt beslut att vetenskapliga studier har gjorts, bland annat i Danmark, på sälar och deras reaktioner på mänskliga aktiviteter. Studierna visar att det behövs permanenta skyddszoner på minst 425 meter på land och minst 850 meter i havet.

– Vi har ett syfte och det är att skydda djurlivet så det fritt kan utvecklas, säger Eva Ohlsson på länsstyrelsen i Skåne.

Hon säger att skyddszonerna ska utvärderas och att de kan komma att ändras.

– Vi behöver anpassa zonerna efter var sälarna är och hur sandreveln flyttar sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.