Foto: Marcus Ericsson/TT/Arkiv

Nu omprövas grillförbudet i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Flera länsstyrelser har tagit bort förbudet mot att grilla på egen tomt. I Skåne kvarstår beslutet, men Länsstyrelsen har kallat till stormöte för att behandla frågan.

– Vår krisgrupp som utvärderar ärendet har kallat till en konferens med alla berörda aktörer för att fatta ett beslut idag, säger Julia Martinsson, kommunikatör på Länsstyrelsen.

Under måndagsmorgonen sammanträdde länsstyrelsen i Skåne om bland annat det totala eldningsförbudet. Efter interna diskussioner meddelar länsstyrelsen nu att frågan kommer att avgöras i ett stormöte under eftermiddagen.

– Vår krisgrupp som utvärderar ärendet har kallat till en samverkanskonferens med alla berörda aktörer klockan 13 för att fatta ett beslut. säger Julia Martinsson, kommunikatör på Länsstyrelsen.

Vädret avgör

Sedan tidigare står det klart att vädret är en stor faktor i beslutet.

– Om prognosen fortsätter se ut som den gör nu med låga temperaturer och en del regn så är det möjligt att vi landar i en förändring att ändra det totala eldningsförbudet, säger  Matz Hammarström, tf länsöverdirektör på länsstyrelsen Skåne.

Trots de senaste dagarnas regn över Skåne är det fortsatt väldigt torrt djupt ner i marklagren och mängden regn som fallit torkar snabbt bort.

Länsstyrelsen Skåne har löpande möten med räddningtjänst och kommuner. Även om det blir tillåtet att grilla igen lär det inte vara utan restriktioner.

 – I så fall handlar det inte om att häva förbudet helt utan att ändra nivån på det. Det gör vi tillsammans med räddningstjänsterna och kommunerna, det är viktigt att vi gör det i samråd med dem, säger Matz Hammarström.

Kan få böter

Det totala eldningsförbudet, inklusive hemmagrillning, infördes under den sista veckan i juli efter en uppmaning från Myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB). Nu har en majoritet av landets länsstyrelser börjat lätta på förbudet.

Enligt krisinformation.se råder på söndagen totalt eldningsförbud i Skåne, Blekinge, Halland, Västra Götaland och Östergötland.

Brott mot det totala eldningsförbudet kopplas till böter, vilket den 28 juli drabbade en man i skånska Åhus som fick 30 dagsböter på totalt 19.500 kronor.

Polisen har sedan den 27 juli blivit uppringda av 383 personer som larmat om brott mot grillnings- och eldningsförbudet i Skåne, Blekinge och Kronoberg. I stort sett alla samtal handlar om grillning.

Polispatruller har ryckt ut i ungefär 150 fall. Polisen har upprättat en brottsanmälan i 41 fall. Exempelvis fick en man i Åhus dagsböter på 19.500 kronor för att ha brutit mot grillningsförbudet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.