Även om grillförbudet upphävs kan SVT:s meteorolog Nitzan Cohen inte lova sia om något höjdarväder i veckan. Foto: SVT / TT

Grillförbud eller inte – regnet består

Uppdaterad
Publicerad

Oavsett om grillförbudet i Skåne består eller inte så verkar det härliga vädret utebli.

– Räkna med ostadigt väder i veckan, säger SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.

Att regnet dragit in över Skåne gör att många nu hoppas på att grillförbudet på egen tomt upphävs. Den som hoppas på sol till grillfesten lär dock bli besviken.

– Just nu ligger ett område med moln över hela Skåne och det blir en hel del regn. Det kommer att vara en fortsatt blöt måndag, men så småningom ska det avancera norrut och under tisdagen blir det halvklart och mulet, säger Nitzan Cohen.

Ont om sol

Solen tittar enligt Nitzan Cohen troligtvis fram först senare i veckan.

– Något riktigt högtryck har jag inte i sikte, även under onsdagen får man räkna med växlande molninghet. Beroende på var i Skåne man befinner sig så kommer solen nog att visa sig och det kan bli upp mot 20 grader i samband med soligt väder mellan skurarna.

Inget perfekt grillväder med andra ord?

– Nej det är inte riktigt läge att prata bad- eller grillväder. Den som planerar utomhusaktiviteter bör räkna med regn. Åandrasidan är regnmängderna där de kommer också välbehövliga.

Bättre till helgen

Först framåt helgen blir det varmare, även om det är osäkert om det står sig.

– Räkna med fortsatt ostadigt väder. På fredag kan det tillfälligt bli upp mot 25 grader på sina håll, men inget stabilt högtryck ser ut att etablera sig över landet i nuvarande prognos, säger Nitzan Cohen.

Han tror också att sommarens rekordnotering för temperatur i Hästveda står sig sommaren ut.

– Det är ytterst ovanligt att årets högsta temperatur inträffar sent i augusti,  även om vi 2016 hade årets varmaste dag så sent som den 26 augusti. Jag tror att Hästvedas 34,6 grader står sig sommaren ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.