Fotbollsdomare i Malmö blev slagen i ansiktet

Uppdaterad
Publicerad

Det var under ett distriktsmästerskap i Malmö som en av spelarna i hemmalaget spårade ur. Han spottade på motspelare och kallade dem för könsord. Sedan gav han domaren en rak höger.

Matchen spelades i en av Malmös stadsdelar där hemmalaget ligger i division 6.

I andra halvlek döms en straff där en av backarna i hemmalaget blir utvisad, vilket han accepterar men inte killen som uppträtt illa redan i första halvlek.

– Han kallar mig för din djävla horunge och när jag ger honom rött kort vänder han sig om, springer mot mig och ger mig en rak höger så jag faller omkull, berättar Nikola Pavlovic, som är huvuddomare i matchen.

Älskar fotboll

Nikola Pavlovic är 21 år och läser till systemvetare i Lund. Han har spelat fotboll sedan han var liten och varit fotbollsdomare i fyra år.

– Jag älskar fotboll och när jag slutade som aktiv spelare för ett par år sedan satsade jag på en domarkarriär istället. När det här hände blev jag först chockad och tänkte aldrig mer, berättar han.

Men han fick ett enormt stöd av både spelare, domare och sina föräldrar.

– En snubbe ska inte få förstöra för mig. Jag fick så fint stöd av många och bestämde mig för att fortsätta som fotbollsdomare.

Stoppa våldet

Nikola berättar att han gått steg två av fem i sin domarutbildning. Han får vara assisterade domare i division 2-matcher och huvuddomare i division 5-matcher. Han siktar på att få döma de stora fotbollsmästerskapen i framtiden.

– Fotbollsspelare blir proffs i min ålder och har ofta en kort karriär. Fotbollsdomare kan man arbeta länge som och man står ofta på toppen när man är lite äldre, säger Nikola.

 Hans egen pappa är fotbollsdomare och ett stort stöd.

– Mitt mål av varit att komma längre än min pappa har gjort i sin domarkarriär och det har jag redan gjort, säger 21-åringen och skrattar.

Aggressiva föräldrar

SVT Sports kartläggning visar att 21 av 24 distriktsförbund upplever att de saknar domare, många nämner problem med aggressiva ledare och föräldrar som en orsak till att många unga domare slutar redan första året.

– Det händer att på alla nivårer inom fotbollen att domarna kallas för könsord och hotas av både föräldrar och spelare. Svenska fotbollsförbundet måste reagera och markera så vi får ett slut på det här, säger Nikola Pavlovic.

Killen som slog ner honom är 20 år. Han kom inte och bad om ursäkt efteråt.

– Hans lagkamrater kom in och bad om ursäkt men inte den killen.

På frågan om inte laget tränare borde krävt att killen bad om ursäkt svarar Nikola:

– Jo, det kan man tycka. Alla måste markera att våld och hot inte är okej.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.