(FP) Vindkraften kan inte ensamt lösa klimathotet

Uppdaterad
Publicerad

Det finns en stor potential för fortsatt utbyggnad av vindkraft och solenergi, anser folkpartiet. Men för att klara klimathotet krävs en satsning på kärnkraften.

Klimathotet är vår tids största utmaning.

Utsläppen av växthusgaser måste minska samtidigt som vi klarar jobben. God tillgång på energi är en förutsättning för välstånd och utan den stannar samhället. Ska vi skapa fler jobb i industrin och dessutom minska utsläppen behövs god tillgång till billig och miljövänlig energi.

Vindkraften har en viktig roll i denna omställning. Det finns en stor potential att fortsätta bygga ut förnybara energislag, bland annat vindkraft och solenergi. Utbyggnad av vindkraft ska koncentreras till redan exploaterade områden och platser med låga värden för naturvård, kulturmiljö och friluftsliv. Vindkraftsparker får inte inkräkta på skyddade naturområden.

Vindkraften kan dock inte ensamt lösa detta klimathot därför anser Folkpartiet att kärnkraften måste utvecklas. Kärnkraften är viktigt för klimatneutral elproduktion och utan kärnkraften försvinner Sveriges halva elproduktion. Nya kärnkraftsreaktorer som klarar högt ställda säkerhetskrav ska därför kunna byggas i Sverige.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.