Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tina Christensen, ordförande Kommunal Skåne, riktar skarp kritik mot Skånetrafiken. Foto: Mergim Sulejmani

Skyddsombud stänger framdörrarna på alla bussar i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Kommunal lägger skyddsombudsstopp enligt Arbetsmiljölagen sedan en förare dött av covid-19 och ytterligare ett par förare insjuknat efter att ha blivit smittade av corona.

Klockan 14 i dag , fredag, stängdes den främre dörren i de bussar som kör kollektivtrafik för Skånetrafiken. Det är Kommunals skyddsombud i Nobina, Bergkvara, Transdev, Arriva och Vy som nu lägger ett skyddsombudsstopp enligt Arbetsmiljölagen 6 kap 7 §.

– Nu är det nog. Vi kan inte vänta längre utan måste göra det som krävs för att skydda bussförarna som har en allvarlig situation och som utsätts för stora risker i sitt arbete i och med coronapandemin.

”Vi stänger dörrarna”

– Att behöva vänta tre veckor är alldeles för länge i den situation vi är i. Vi sätter ner foten för att skydda bussförarna så mycket vi bara kan utifrån de förutsättningar som råder och för att medverka till att minska smittspridningen i samhället i stort, säger Rosa Andersson, bussförare och huvudskyddsombud hos Kommunal.

Stäng eller stopp

Beskedet till bussbolagen var: stäng framdörrarna eller stoppa bussarna.

– Vi stänger dörrarna och sätter upp informationsskyltar till resenärerna. Dessutom spärrar vi av gången mot den främre delen av bussen, säger Christer Ekelund, kommunikationschef på Arriva.

Marianne Gustavsson är busschaufför i Helsingborg.

– Det har tagit alldeles för lång tid och många har varit oroliga för att komma till jobbet, säger hon, bara en halvtimme efter att hennes buss spärrats av.

Bussföretaget Nobina, som kör stadstrafiken i Malmö, Lund och Landskrona samt regionbussar i Helsingborg, inledde arbetet med att stänga framdörrarna redan i morse.

Skånetrafiken vill undvika trängsel

På fredagens eftermiddag kom även beskedet från Arbetsmiljöverket att framdörrarna ska stängas. Skånetrafiken svarar så här på kritiken från Kommunal:

– Våra förare spelar en jätteviktig roll och vi bryr oss om dem. För Skånetrafiken handlar det om att skapa en balans för att hindra smittspridning och trängsel för alla i bussen. Därför har vi sagt ja till att sätta upp plexiglas och spärra av säten, säger Saman Tondnevis, affärschef för bussar vid Skånetrafiken.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Marianne Gustavsson är busschaufför i Helsingborg och var en av dem som fick sin buss avspärrad under fredagen. Foto: Johan Dernelius/Fanny Berg

För dig som resenär gäller följande:

Visa
  • Framdörrarna och de två främsta stolsraderna stängs av för resenärer. I övrigt går busstrafiken som vanligt.
  • Kunder ska ha giltig biljett innan de kliver på bussen. Det går inte längre att köpa biljett ombord på regionbuss.
  • Kunderna ska blippa sin biljett där det finns utrustning. Utrustning nyinstalleras och/eller flyttas till bakdörrarna, med start på stadsbussarna i Skåne. På stadsbuss i Lund och Malmö, på Helsingborgsexpressen och Skåneexpresserna finns utrustningen sedan tidigare.
  • Funktionsnedsatta som behöver hjälp ska fortsatt få det av föraren.
  • Som resenär behöver man visa extra hänsyn när nu all på- och avstigning sker via samma dörrar.

Källa: Skånetrafiken

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet