– Det känns som ett oerhört stort förtroende att bli vald av systrarna, säger Moder Christa, klostret Mariavalls nya abbedissa. Foto: Helene Blob

Profana Ylva blev abbedissa Moder Christa

Uppdaterad
Publicerad

Från början hette hon Ylva och tänkte sig ett vanligt liv med man och barn och jobb. Men livet vände och tog en helt annan bana.
Följ med till Mariavall och möt klostrets nya abbedissa Moder Christa.

Klockorna ringer på Mariavall och kallar systrarna till en av dagens många gudstjänster. Här lever och verkar 15 nunnor efter regler och tankar från 500-talet när den helige Benediktus grundade sin orden.

I mer än 50 år har Mariavalls systrar letts av en och samma abbedissa – Moder Tyra Antonia. Men sen några veckor tillbaka har hon efterträtts av Moder Christa. Det är nu hon som ska leda systrarnas arbete.

– Det känns som ett oerhört stort förtroende att bli vald av systrarna, säger hon själv.

– Jag hoppas jag kan motsvara det förtroendet.

Uppgift att be för världen

Systrarnas uppgift är att be för kyrkan och för världen. I klostret lever man i avskildhet och utsätter sig inte för så mycket intryck. På det sättet kan man komma närmare Gud, men också närmare sig själv. Och därmed kan man se på sig själv med mildare blick.

– Det största under en människa kan vara med om är att kunna älska sig själv, säger Moder Christa.

– Det är den gåva som Jesus har gett oss, men vi har förunderligt svårt för det.

Från början tänkte hon sig inte alls ett liv som nunna. Hon kommer från en familj som inte är religiös. Hon skulle leva ett vanligt liv – jobba, gifta sig, få barn.

– Jag tror det har funnits en fråga inom mig sen jag vara tonåring, säger hon.

– Jag var aldrig tillfredsställd, hittade aldrig den inre lycka som jag trodde var möjlig.

Lever ett meningsfullt liv

I dag tycker hon att hon lever ett meningsfullt liv. Hon poängterar att livet i klostret inte är lätt eller att hon på något sätt är färdig, men hon är nöjd med sitt sätt att leva.

Nu styr klosterreglerna hennes liv, klockan kallar ständigt till nya gudstjänster. Dagen går också åt till arbete. Klostret driver t ex både bokbinderi och bokhandel. Här finns också ett gästhem som tar emot den som söker tystnad och stillhet – något som är en bristvara i världen utanför klostret.

– Jag tror att många skyr tystnaden för att där kommer de viktiga frågorna fram, säger Moder Christa.

– Vem är jag? Hur lever jag mitt liv? Är jag mot andra som jag vill vara? Och en del av de frågorna är obekväma.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer