Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Han började kvällen med att säga att han inte är någon sångare, men på slutet var Emmanuel Macron ändå med och sjöng Aux Champs-Elysées. Hör hur det låter i klippet. Foto: Johan Dernelius/SVT

Frankrikes president Emmanuel Macron sjöng på Studentafton i Lund

Publicerad

Han kom, han pratade – och sedan sjöng han en stump.

Även om det inte blev någon pytt i panna med bearnaise så såg Frankrikes president Emmanuel Macron ut att ha roligt när han besökte studentaftonen i Lund på onsdagskvällen.

Den som väntar på något gott får ofta vänta länge. Så var det för studenterna i Lund som lyckats få biljetter till pratstunden med Emmanuel Macron. En hel timme försenad var han när han äntligen dök upp.

Professor Sylvia Schwaag Serger började med att fråga om demokratin är hotad och var kommer i så fall hoten ifrån. Både inifrån och utifrån Europa svarade presidenten.

”Rysslands krig mot Europa

– En stor risk är manipulering i valtider, sa han och påminde om att det är dags för val på många ställen i världen i år.

– Det handlar om cyberattacker och desinformation och det här är något som ökar hela tiden. Här finns flera spelare och Ryssland är en av dem. Ryssland för krig mot Europa, inte bara med kriget i Ukraina utan också genom den här sortens manipulering.

Allsång från scenen

Ett annat hot Macron nämnde var att alltfler börjar ifrågasätta demokratins grundpelare – domstolarnas oberoende, den fria pressen, de fria universiteten bland annat.

– Det här är något som vi ser på flera håll i Europa och det verkar öka, sa han utan att nämna några länder vid namn.

Innan Emmanuel Macron fick lämna scenen blev det allsång till den kända Aux Champs-Elysées. Och presidenten visade sig vara som alla vi andra när det blir sång – lite trevande i verserna, men säkrare i refrängen.

Löjrom istället för pytt

Någon pytt med bearnaisesås blev det inte efteråt, som Studentafton tidigare sagt att de planerat att bjuda honom på. Istället bjöd det franska presidentparet inbjudna gäster på bland annat gravad lax med fänkål och dillkräm, spickeskinka med kronärtskockspuré och picklad svamp, tarteletter med räkor och västerbottenpaj med löjrom, skriver Kristianstadsbladet.

Och till kaffet? Macarons så klart – vad annars?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.