Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det var kort men kul”, säger lundastudenten Felicia Comstedt om presidentens besök vid universitet. Foto: SVT

President Macrons besök i Lund: Forskning och studentafton i fokus

Uppdaterad
Publicerad

Under eftermiddagen anlände den franska presidenten Emmanuel Macron till forskningsanläggningen European Spallation Source (ESS) i Lund. Under sen eftermiddag kom han till Lunds universitet. Där svarade han på frågor från studenter.

– Det var ett kort besök, kort men kul, säger Felicia Comstedt, student.

President Macrons besök i Lund avslutades med att besöka en studentafton i Lund. Där väntade 200 studenter i över en timme på presidenten, som var aningen försenad.

Men väl på plats fick studenterna ställa frågor till Macron. Felicia Comstedt och Johanna Forssen var två av dem som besökte evenemanget.

– Jag ställde ingen fråga, men det hade jag nog inte vågat heller, säger Felicia Comstedt och skrattar.

De frågor som ställdes till presidenten handlade främst om kriget i Ukraina och klimatkrisen.

– Det är många unga här ikväll så jag ville fråga presidenten om hans hopp och framtidstro, säger studenten Alfred Hjelmhammar.

Besökte forskningsanläggning med kungen

Tidigare under onsdagen besökte Emmanuel Macron, tillsammans med kungen, ESS i Lund. Forskningsanläggningen är en neutronkälla som kan liknas vid ett enormt mikroskop, där neutroner används för att analysera prover på atom- och molekylnivå.

Uppemot hundra personer var på plats för att välkomna presidenten.

På plats fick Macron en presentation av forskningen som bedrivs vid ESS och sedan besökte han acceleratortunneln på anläggningen. Där fick han och kungen starta den nya delen av partikelacceleratorn tillsammans.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan anländer president Macron till Lund. På forskningsanläggningen ESS startar han tillsammans med kungen den nya delen av partikelacceleratorn. Foto: Johan Nilsson/TT

Fakta: ESS – ett jättelikt mikroskop

European Spallation Source (ESS) utanför Lund är ett europeiskt samarbetsprojekt, som drivs i form av ett europeiskt forskningsinfrastrukturkonsortium.

Sverige och Danmark är värdländer, övriga medlemsländer är Tjeckien, Estland, Frankrike, Tyskland, Ungern, Italien, Norge, Polen, Spanien, Schweiz och Storbritannien.

ESS ska rymma världens kraftigaste neutronkälla.

Processen kallas spallation. Protoner skickas med en hastighet som är 96 procent av ljusets in i ett roterande målhjul av volfram och då genereras neutroner.

Dessa leds sedan vidare ut till olika vetenskapliga instrument där de kan användas för experiment. Med neutronernas hjälp kan olika material undersökas på atom- och molekylnivå.

Enligt nuvarande plan ska ESS tas i bruk i slutet av 2027.

Källa: ESS

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.