Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Macron från dagens pressträff med statsministern. Foto: Claudio Bresciani/TT

Kärnkraft och försvar på agendan – Macron på Sverigebesök

Uppdaterad
Publicerad

Kärnkraft, skog och försvar är några av de frågor som diskuteras under franska presidentens svenska statsbesök.

– Vi vill ha ett mer oberoende Europa med mer tillväxt, det är just i den andan som vi vill underteckna det här partnerskapet i dag. Vi har också ett gott samarbete mellan våra två försvarsmakter, sa Macron.

Statsbesöket som ska pågå i dagarna två inleds i Stockholm och avslutas i Skåne. Under en ceremoni på Kungliga slottets inre borggård välkomnades Frankrikes president Emmanuel Macron av kung Carl XVI Gustaf.

Under eftermiddagen höll Macron en pressträff ihop med Ulf Kristersson. En av punkterna som diskuterats är kärnkraften.

– Vi har bestämt oss för riktlinjer som ska påskynda kärnkraftsamarbete för att kunna fasa ut koldioxid och försöka styra mot en kolneutral industri. Detta ska vi också ta upp i morgon i Lund, sa Macron och fortsatte på temat skogen:

– Vi har också diskuterat skogen. Dels för att skydda den biologisk mångfalden men vi har också mycket att lära av Sverige för att lyckats utveckla en hållbar skogsindustri i Europa. Där kan Sverige hjälpa oss att visa vägen.

Gränsöverskridande terrorism plågar

Även försvars- och säkerhetsfrågor togs upp på pressträffen och man diskuterade mer stöd till Ukraina.

– Vi befinner oss i en omvärld med ett dramatiskt försämrat säkerhetsläge. Allra mest som en följd av Rysslands anfallskrig mot Ukraina. Men även organiserad brottslighet och gränsöverskridande terrorism plågar båda våra länder och kräver mer samarbete, sa Kristersson.

Under punkten innovation talades det bland annat om rymden och Macron beskrev Frankrike och Sverige som ”två viktiga länder när det gäller rymdforskning”.

Kristersson menade också att svenska och franska startupföretag skulle kunna ta upp kampen med amerikanska och asiatiska techbolag.

Pytt i panna i Lund

När presidenten under onsdagen besöker Lund så kommer det serveras pytt i panna med bearnaisesås. En anrättning som varit standard för bjudningar vid Lunds universitet sedan 2005 då Danmarks före detta drottning Margrethe önskade just detta.

Statsbesöket är det första från en fransk president på 24 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.