Elsa Lingström är en av eleverna som drabbas när franskan tas bort. Foto: SVT / TT

Få elever läser franska – nu tas språket bort från Kristianstad

Uppdaterad
Publicerad

I Kristianstad kan inte eleverna på de kommunala grundskolorna längre välja att läsa franska. Anledningen är att så få elever väljer att läsa det språket.

Eleverna som redan läser franska kommer få läsa klart men eleverna som har börjat med språk den här terminen har bara kunnat välja spanska eller tyska. Elsa Lingström är en av eleverna som drabbas när franskan tas bort.

– Jag hade sett fram emot att läsa franska, nu får jag välja spanska istället och känner mig inte lika motiverad, säger hon.

Skolchefernas beslut

Beslutet är taget av Kristianstads skolchefer och är ett så kallat delegationsbeslut där politikerna lämnat över ansvaret till cheferna. Skolcheferna, chefen för barn- och utbildningsförvaltningen och barn- och utbildningsnämndens ordförande har tackat nej till att medverka i en längre intervju.

I ett mejl skriver Anders Månsson, en av skolcheferna, att beslutet beror på att få väljer franska och det är svårt att anpassa bussar och scheman för de som går i årskurs sex och som måste ta sig till de större skolorna för att ha språklektioner.

I Kristianstad läste förra läsåret 291 elever i årskurs 6-9 franska. 784 läste tyska och 1096 elever läste spanska. Foto: SVT grafik

Vill återinföra franskan

Vice ordförande för barn- och utbildningsnämnden, Lena Ohlsson (M), tycker att franskan borde återinföras.

– En konsekvens kan bli att man istället söker sig till friskolorna, för där får man lov att läsa franska. Jag anser att delegationsordningen borde ses över och att detta beslut borde tas på en politisk nivå, säger hon.

Att ta bort franskaundervisningen kan få flera konsekvenser, anser språkläraren Håkan Friberg.

– På sikt kommer det bli en katastrof för Sverige om vi inte har språkkunskaper, världen blir mer och mer internationell och engelskan räcker inte till och allra minst i Frankrike, och vi behöver kontakten med Frankrike.

Moderna språk i Sverige

  • I Sverige ska eleverna erbjudas minst två av språken franska, tyska och spanska.
  • Det går också att välja att läsa andra språk som teckenspråk, modersmål, svenska och engelska som andraspråk och engelska, de valen ger inga extra meritpoäng.
  • Från och med hösten 2018 behöver alla skolor erbjuda moderna språk senast i årskurs 6, förut har skolan kunnat välja att börja med moderna språk i årskurs 7.

Källa: Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.