Journalisten Fredrik Önnevall utanför rättssalen vid förhandlingen i hovrätten i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT

Fredrik Önnevall dömd för människosmuggling i HD

Uppdaterad
Publicerad

SVT-journalisten Fredrik Önnevall döms i Högsta domstolen för människosmuggling till villkorligt och dagsböter. Ytterligare två SVT-medarbetare döms efter att de 2014 tog med en 15-årig flyktingpojke från Grekland till Sverige.

De tre SVT-medarbetarna döms i Högsta domstolen för människosmuggling till villkorligt och 40 dagsböter.

– Det är helt klart en förmildrande dom, annars hade vi dömts till samhällstjänst som är att jämföra med fängelse, säger Fredrik Önnevall.

SVT-journalist döms för människosmuggling

I tingsrätten och hovrätten dömdes de till 75 timmars samhällstjänst, vilket motsvarar ett straffvärde på två månaders fängelse. Högsta domstolen har framförallt resonerat kring om det handlat om människosmuggling av normalgraden eller om det ska anses som ringa brott.

– Vi har sett det som en gärning av normalgraden, men ansett att straffvärdet ligger på en månad. När brott normalgraden inte anses så allvarligt dömer man inte ut samhällstjänst, utan utgångspunkten blir villkorlig dom och böter, säger Ingemar Persson, justitieråd.

Förmildrande dom

HD anser att det finns omständigheter som talar för att det skulle vara ett ringa brott, till exempel att SVT-medarbetarna haft det som domstolen kallar för ”närmast humanitära skäl”. Man konstaterar att det var en engångsföreteelse, att det inte gjordes mot ekonomisk ersättning och att resan inte tycks ha varit planerad i förväg.

Dock gick resan genom ett stort antal länder där pojken kunde ha sökt asyl innan han kom till Sverige, vilket gör att domstolen kommit fram till att det rör sig om ett brott av normalgraden och inte ett ringa brott.

– Jag känner mig stolt över att vi fattade det beslutet, stolt över att vi gjorde som vi gjorde, säger Fredrik Önnevall.

Fick permanent uppehållstillstånd

Försvaret har hela tiden yrkat på ett friande på grund av att handlingen utfördes av humanitära skäl.

– Vi hade så klart önskat att vi friats helt och att de sett det för vad det är, att vi räddat ett barn, säger Fredrik Önnevall.

Han säger att han och pojken bor på olika platser idag, men att de fortfarande har telefonkontakt.

– Han fick permanent uppehållstillstånd ganska snart efter att han kom hit. Idag jobbar och pluggar han för att komma in i samhället.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT-journalist döms för människosmuggling

Mer i ämnet