• Viktigt meddelande:

    Det brinner i området mellan Bonäs, Kumbelnäs och Musisjön. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Det är risk för fallande träd och räddningstjänsten behöver arbeta ostört. Läs mer här

Direkt efter hovrättens dom hoppades Fredrik Önnevall att Högsta domstolen skulle pröva hans fall. Under onsdagen fick han beskedet han hoppats på. Foto: TT/Arkiv

Fredrik Önnevalls fall prövas i Högsta domstolen

Uppdaterad
Publicerad

I oktober 2017 dömdes SVT-journalisten Fredrik Önnevall och två medarbetare för människosmuggling i hovrätten till villkorlig dom med samhällstjänst om 75 timmar sedan de hjälpt en 15-årig flyktingpojke till Sverige.

De överklagade domen och har nu fått prövningstillstånd i Högsta domstolen.

– Jag tycker att det är jättebra, för det är mycket som vare sig tingsrätten eller hovrätten tog hänsyn till. Domstolarna borde ha tagit hänsyn till att det handlade om en minderårig, säger Fredrik Önnevall.

Högsta domstolen kommer att pröva både rubricering och påföljd. Tidigast i slutet av året eller början av nästa år kommer Högsta domstolens dom.

– Sedan vårt fall avgjordes har Högsta domstolen avgjort flera fall av människosmuggling där man mildrat påföljden om man hjälpt någon av humanitära skäl. Vårt fall hade kanske bedömts annorlunda i dag så därför känns det angeläget att det tas upp, säger Fredrik Önnevall.

Det var under inspelningarna av dokumentärserien ”Fosterland” som programledaren Fredrik Önnevall, fotografen Clas Elofsson och en tolk, träffade 15-åriga flyktingen Abed i Grekland. Han följde sedan med dem till Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT-journalist döms för människosmuggling

Mer i ämnet