”Vi vill inte bli ett slagträ i debatten om SVT:s oberoende och värdet av public service”, skriver Önnevall på Facebook. Foto: Emil Langvad/TT/Facebook

Fredrik Önnevall: Vi tackar nej till att SVT betalar rättegångskostnaderna

Uppdaterad
Publicerad

Under inspelningen av serien Fosterland tog Fredrik Önnevall och hans team en 15-årig syrisk flykting med sig till Sverige, vilket resulterade i att Önnevall och två andra dömdes för människosmuggling. I samband med detta meddelade SVT att man kommer att betala deras rättegångskostnader, något som Önnevall och hans team nu tackar nej till.

– Vi kände att då tar vi det själva, så kan ingen säga att vi har bidragit till att rubba förtroendet för public service, säger Fredrik Önnevall till SVT Nyheter.

”Vi vet att allmänhetens åsikter om SVT:s kommande ekonomiska stöd för våra försvarskostnader går isär. Därför väljer vi att tacka nej till något ekonomiskt bidrag från SVT för våra försvarskostnader”, skriver Fredrik Önnevall och hans team i ett inlägg, som delades på Facebook under måndagen.

Att SVT betalade Önnevall och hans kollegors rättegångskostnader efter att de tagit med en 15-årig syrisk pojke till Sverige blev omdebatterat.

– När sista domen kom märkte vi att det blev mycket delade åsikter, huruvida allmänheten tyckte att det var rätt eller inte. Det kändes som att diskussionen började handla om värdet av public service, säger Fredrik Önnevall.

Du gör detta för SVT:s skull?

– För vår skull också. Vi vill inte användas för en diskussion om värdet av public service. Då landade det i att vi tackar nej.

Ni var alla överens om att ta kostnaderna själva?

– Ja. För min del ligger det på 78 000 kronor, det kommer jag ta själv, det kommer att lösa sig.

Hur känns det när ni tagit det här beslutet?

– Det känns bra, skönt. Bra att det blir det bestående intrycket, istället för en diskussion om att skattebetalarna fick betala, hela det slipper vi. Vi har sagt nej tack till den biten, avslutar Önnevall.

”Vi förstår deras resonemang”

Hanna Dowling, chef för SVT:s företagskommunikation, säger till SVT Nyheter att beslutet att tacka nej till ekonomisk ersättning kommer att respekteras.

– Det här är ett initiativ som Fredrik och teamet bakom Fosterland tagit och vi kommer att rätta oss efter det och inte betala ut några rättegångskostnader, säger Hanna Dowling.

Hur ser du på Fredrik Önnevalls åsikt att ta emot ekonomiskt stöd från SVT skulle kunna skada värdet av public service?

– Det är deras text och tolkning av situationen. Vi förstår deras resonemang och vi kommer att anpassa oss efter deras beslut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.