Kristianstads FF-spelare blir utvisad efter att ha slagit till en Halmiaspelare. Foto: Polisens förundersökning

Friande domar i matchfixningshärva

Uppdaterad
Publicerad

Sex personer var misstänkta i den unika matchfixningshärvan. I sin dom friar nu Kristianstads tingsrätt samtliga inblandade.

Fyra av dem är tidigare spelare och de andra två, en växjöbo och en landskronabo, ska ha mutat och hotat spelare. Anledningen till att domen är unik är på grund av att det är första gången som en spelare i svensk fotboll erkänner att han har medverkat i läggmatcher. Men trots ett erkännande från en spelare, så ledde det inte till någon fällande dom.

– Jag är inte nöjd givetvis. Hans uppgifter var inte tillräckligt starka mot de andra fem personers nekande. Tingsrätten tycker inte att stödbevisningen räckte till för fällande dom, säger kammaråklagare Johan Lindmark.

Kommer du att överklaga domen?

– Jag har tre veckor på mig att tänka om jag ska överklaga eller inte. Mycket talar för det.

Svenska spel stoppade spel

Det var spelare i Kristianstads FF i division 1 som misstänktes ha tagit emot mutor i samband med matcher.

Kammaråklagare Johan Lindmark yrkade på att samtliga inblandade i matchfixningsskandalen skulle dömas till fängelse förutom spelaren som har erkänt. Åklagaren yrkade på samhällstjänst för honom.

Storspelarna ska ha vunnit flera hundratusentals kronor på läggmatcherna efter att ha satsat på olika spelsajter. Svenska spel stoppade spelet på flera KFF-matcher eftersom man upptäckte misstänkt spelaktivitet. Men bevisningen räckte inte enligt tingsrättens dom.

– Min klient är lättad, säger Esbjörn Svensson, advokat till spelaren som erkände.

”Lika många hål som en schweizerost”

SVT Nyheter har pratat med Växjöbons advokat Thomas Magnusson och han är nöjd med domen.

– Jag har läst igenom den och självfallet är jag nöjd eftersom tingsrätten helt och hållet har gått på försvarets linje.

Varför anser inte du att berättelsen håller från mannen som erkände?

– Vi köper inte hans berättelse alls, den har lika många hål som en schweizerost. Sedan finns det ingen annan stödbevisning, hans berättelse kan inte enbart ligga till grund för en fällande dom. Inte ens hans eget erkännande kan ligga till grund för en fällande dom mot honom själv, säger Thomas Magnusson.

Hur tog din klient beskedet?

– Jag kan erkänna att sedan han blev släppt från häktet så har vi tolkat det som att det inte kunde bli en fällande dom. Nu har vi fått det bekräftat. Det är alltid skönt att få det svart på vitt.

Även landskronabons advokat Jonas Carlsson är nöjd med domen.

– Där är ingen bevisning. Åtalet bygger på målsägandes uppgifter och det är för klent, säger Jonas Carlsson.

Samtliga advokater uppgav i sina slutpläderingar att åtalen ska ogillas och att de misstänkta ska försättas på fri fot. Tingsrätten gick alltså i advokaternas linje och friade de inblandade.

De sex inblandade

Växjöbo. Misstänkt för givande av muta, utpressning, två fall av olaga tvång samt försök till utpressning. Frias av tingsrätten.

Landskronabo. Misstänkt för utpressning, försök till utpressning och två fall av olaga tvång. Frias av tingsrätten.

KFF-spelare. Aktiv. Var misstänkt för att ha tagit emot muta. Frias av tingsrätten.

Tidigare KFF-spelare. Ej aktiv. Misstänkt för att ha tagit emot muta. Frias av tingsrätten.

Tidigare KFF-spelare. Ej aktiv. Misstänkt för att ha tagit emot muta. Frias av tingsrätten.

Tidigare KFF-spelare. Ej aktiv och avstängd från Svenska fotbollförbundet efter tidigare åtalet i Jönköping, där åtalet ogillades. Misstänkt för grovt givande av muta. Frias av tingsrätten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.