Björn Eriksson, kriminalinspektör vid nationella operativa avdelningen på polisen och åklagarna Annika Wennerström, och Tove Kullberg. Arkivbild. Foto: Ali Lorestani/TT

Pekades ut som ansvarig för drogsajt – frias

Uppdaterad
Publicerad

Över 320 000 knarkaffärer som omsatt nära 378 miljoner svenska kronor gjordes via sajten. Nu frias den 28-årige man från Lund som pekats ut som administratör för droghandelplatsen Flugsvamp 2.0 på det så kallade darknet.

Flugsvamp 2.0 lanserades 2015 på darknet, en krypterad och medvetet svårspårad del av internet. Under tiden sajten låg uppe kunde 17 000 kunder och 600 försäljare bedriva handel som på vilken nätmarknadsplats som helst – men med narkotika. Åklagaren Annika Wennerström har liknat det vid ett ”Tradera för droger”.

Unikt åtal

2018 stängdes sajten. I februari i år åtalades en nu 28-årig man för synnerligen grovt narkotikabrott, anklagad för att vara den som har administrerat sajten. Enligt åklagaren har han i den rollen möjliggjort mer än 320 000 svenska knarkaffärer. Detta var det första åtalet mot en misstänkt administratör för en narkotikahandelsplats någonsin i Sverige.

Men nu står det klart att Stockholms tingsrätt inte delar åklagarens uppfattning i målet. Rätten väljer att fria 28-åringen. Det är visat att stora mängder narkotika sålts via Flugsvamp 2.0. Bevisningen är däremot inte tillräckligt robust för att klart kunna peka ut 28-åringen som den som administrerade och ansvarade för sajten.

Sålde cannabis

”När domstolen inte kan utesluta andra förklaringar än den som åklagaren har presenterat finns det inte förutsättningar för en fällande dom. Tingsrätten har därför ogillat åtalet för driften av Flugsvamp 2.0”, säger rättens ordförande, rådman Karin Walberg i ett pressmeddelande från Stockholms tingsrätt.

Rätten har inte varit enig, en av nämndemännen anser det bevisat att 28-åringen varit administratör för sajten.

Mannen går dock inte helt fri. Domstolen fäller honom för grovt narkotikabrott då han 2013 och 2014 sålt cannabis på tre andra narkotikamarknadsplatser på darknet. Påföljden blir fängelse i ett år och tio månader.

Tre andra personer som stått åtalade för att ha hjälpt 28-åringen att tvätta pengar frias.

Darknet, eller det mörka nätet, är en del av internet som endast är åtkomlig med särskild webbläsare. Det är heller inte indexerat, det vill säga sökbart med vanliga sökmotorer.

Utmärkande är också att användarna kan vara anonymiserade i mycket större utsträckning än på det vanliga öppna nätet. Trafiken är krypterad i flera lager och användarna är alltså svåra att spåra.

På darknet säljs droger, vapen och många andra olagliga varor.

Men det finns också mötesplatser för exempelvis regimkritiker och sexuella minoriteter som förföljs och diskrimineras i sina hemländer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer