Trelleborgs kommunalråd Ann Kajson Carlqvist (M) gläds över att bygget av anstalten i Trelleborg nu kan börja. Foto: Trelleborgs komun & Gunilla Fritze/SVT

Fritt fram för fängelsebygge i Trelleborg

Uppdaterad
Publicerad

Mark- och miljööverdomstolen har beslutat att inte ge prövningstillstånd och avslår därmed de överklaganden som inkommit. Det innebär att arbetet inför bygget av anstalten i Trelleborg påbörjas.

Kommunalrådet Ann Kajson Carlqvist (M) i Trelleborg välkomnar beslutet.

– Det känns bra att kommunen kan gå vidare med detta. Allt tyder också på att vi kan hålla de tidplaner vi satt upp för fängelset, säger hon.

Oppositionsrådet Axel Bengtsson, Vårt Söderslätt, är dock besviken.

– Det är mycket olyckligt. Vi har motsatt oss att man ska bygga ett fängelse med klass 2-fångar nära bostäder och skolor i Trelleborg. Dessutom på den bästa jordbruksmarken, säger han.

Skapar 450 jobb

Motståndet har ju varit stort. Var du någon gång orolig för att det inte skulle bli något fängelse?

– Nej, oron har inte funnits där. Det har varit en hel del röster emot, men när vi pratade med trelleborgarna i valrörelsen ville de flesta ha de arbetstillfälen som fängelset kan ge, säger Ann Kajson Carlqvist.

Enligt henne rör det sig om 450 jobb inom ett 30-tal yrkeskategorier.

– Jag undrar hur Kriminalvården ska hitta bra personal till det som ska bli Sveriges största fängelse. De har ju redan problem med det, säger Axel Bengtsson.

Klartecken för bygget

I juni 2020 skrevs en avsiktsförklaring mellan Trelleborgs kommun och Kriminalvården om uppförandet av en ny anstalt med placering i anslutning till östra industriområdet i Trelleborg. Detaljplanen överklagades till mark-och miljödomstolen.

Domstolen avslog överklagandena. Nya överklaganden skickades till nästa instans, Mark- och miljööverdomstolen, som nu beslutat att inte ge prövningstillstånd och därmed avslår överklagandena.

Fängelset ska vara klart 2027

Efter sommaren påbörjas arbete med gator och vägar och Kriminalvården räknar med att påbörja byggandet av den nya anstalten våren 2024. Målsättningen är att den nya anstalten ska vara klar 2027.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.