Henriette Bonde Nordström är glad att djurskyddsenheten nu kommer kunna jobba mer förebyggande igen. Se i videoklippet vad hon tagit för lärdom av pandemin. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Rivstart för djurskyddsarbetet: ”Kan finnas en del bränder att släcka”

Uppdaterad
Publicerad

De fysiska djurskyddskontrollerna har fått stå tillbaka under det senaste året till förmån för pandemitillsyn. Trots att länsstyrelsen gjort digitala kontroller har det förebyggande arbetet blivit eftersatt.

– Det kan vara så att vi inte hunnit ut till någon innan det hunnit gå för långt. Det kan finnas en del bränder att släcka, säger Henriette Bonde Nordström som är chef över djurskyddsenheten på länsstyrelsen.

Det senaste året har flera av länsstyrelsens djurskyddskontrollanter ägnat sig åt pandemitillsyn istället för sina vanliga arbetsuppgifter. Men när coronarestriktionerna nu slopas blir det ändring på det.

– Det ska bli skönt nu när vi kommer kunna åka ut på mer fysiska kontroller och sätta igång med det förebyggande djurskyddsarbetet igen, säger Henriette Bonde Nordström.

Samma mängd anmälningsärenden

Det förebyggande djurskyddsarbetet är vad som fått stå tillbaka mest under pandemin.

– Vi har hanterat samma mängd anmälningsärenden. Det är de rutinmässiga kontrollerna som ska sättas i gång igen. Vi kommer börja köra på kontroller mer som vanligt nu.

I videoklippet berättar Henriette Bonde Nordström om hur djurägarna bevisar att foton på djuren är dagsfärska.

Antalet fysiska djurskyddskontroller som Länsstyrelsen Skåne genomfört de senaste åren

2020: 986

2019: 1 294

2018: 1 345

2017: 1 449

2016: 1 232

2015: 1 498

2014: 1 522

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.