Fuskande elever slipper bestraffning

Uppdaterad
Publicerad

På Borgarskolan och S:t Petri skola i Malmö har skolledningarna beslutat att eleverna ska göra om det nationella provet i matematik. Eleverna som har fuskat på S:t Petri slipper bestraffning.

– Efter samråd med samtliga berörda lärare idag har vi beslutat att provet ska göras om. Ett tungt och svårt beslut, men det är enda sättet att säkra ett rättvist beslutsunderlag för eleverna, säger Borgarskolans rektor Nicola Sarac.

Eleverna kommer att skriva det nya provet på tisdag, 26 maj.

Fuskproven

På S:t Petriskolan har ledningen inte beslutat hur och när provet ska genomföras.

– Det blir någon form av omprov, säger Eva Daun rektor på S:t Petri.

Slipper straff

– Det är problem att alla skolor själva bestämmer när och hur de ska göra provet. Det finns en uppenbar risk för orättvisa resultat om provsvaren sprider sig även från det provet, säger hon.

Skolverket har öppnat för möjligheten att elever som fuskat på provet kan bestraffas och stängas av, men eleverna på S:t Petri behöver inte vara oroliga.

– Vi kommer inte vidta åtgärder mot enskilda elever. Även om det finns tydliga tendenser till fusk, är det svårt att leda i bevis. En elev kan ju också ha en bra dag, säger Eva Daun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fuskproven

Mer i ämnet