Foto: TT/PrivatVisa alla (2)
Visa alla (2)

Fusk i nationellt prov i matte

Uppdaterad
Publicerad

När eleverna runtom i landet skulle göra nationellt prov i matte 2b i gymnasiet så visste många redan svaren till frågorna.

Elever i framför allt Malmö och Stockholm fick svaren via vänner efter att provet läckt under måndagskvällen.

– Det började spridas igår. Eleverna har skickat det till varandra via mms och sociala medier, berättar en elev på Malmö Borgarskola.

Eleven berättar att de flesta inte har behövt betala för att få de rätta svaren till provet utan det har spridit sig snabbt mellan vänner och klasskompisar.

Det lär, enligt uppgift till SVT, vara en elev på Stockholmsskola som fotograferat facit i lärarrummet och sedan spridit det via nätet. På en annan Stockholmsskola har sedan elever som fått använda sina datorer när de gjorde matteprovet kunnat titta i facit samtidigt som de skrev provet. SVT Nyheter har fått många mejl från elever som bekräftar uppgifterna och meddelar att flertalet skolor i Stockholm har haft tillgång till provet.

500 kronor för svaren

Enligt en elev i Stockholm hade många i hennes klass fått svaren till proven under måndagskvällen. Några hade sett att man kunde få svaren för 500 kronor.

– Från början visste ingen om det var det riktiga provet man fått svaren till. Sedan när man såg provet så visste man, berättar eleven.

Matte 2b är obligatorisk för elever på ekonomi – och samhällsprogrammen och fusket kan vara stort över hela landet.

– Det var bara glada miner efter provet. Den var i två delar och i den första delen var det lättast att fuska eftersom du inte behövde förklara hur du har kommit fram till svaren. Det var svårare i del två, där man skulle förklara, berättar eleven på Malmö Borgarskola.

Eftersom det var en paus mellan delproven så passade många på att fuska och läsa in svaren.

– Stor del av klassen visste svaren, men man visste inte hur det var räknat. Många som hade läst in svaren till del ett kunde svara rätt, men det var framför allt till del två som alla visste svaren eftersom det var rätt facit som läckt, berättar Stockholmseleven.

Rektorn vet ingenting

Lärarna på Malmö Borgarskola kände inte till händelsen.

– Jag känner inte till något fusk på skolan, säger Nicola Sarac, rektor på Malmö borgarskola och hans kollega Carina Malmback, biträdande rektor för NA-eleverna på skolan tillägger:

– Vi har låst in de nationella proven och kartongen de ligger i öppnas först på morgonen. Jag är helt säker på att facit inte kan ha kommit ut härifrån.

Hon säger att om det har förekommit fusk i samband med de nationella proven på tisdagen får Skolverket ta beslut om de ska göras om.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fuskproven

Mer i ämnet