Karin Hector-Stahre, enhetschef på Skolverket. Foto: TT/Skolverket

Nationella provet kan göras om

Uppdaterad
Publicerad

Nationella provet till matte 2b i gymnasiet har spridit sig över hela landet. Nu är det stor risk att provet inte räknas.

Elever i framför allt Malmö och Stockholm fick svaren via vänner efter att provet läckt under måndagskvällen. Något som nu kan leda till att resultaten inte kan användas.

– Det är väldigt olyckligt då om det har fått stor spridning över hela landet. Det gör att man kanske inte kan använda sig av resultatet. Sedan är det många som har skrivit det utan att fuska och det blir väldigt orättvist, säger Karin Hector-Stahre, enhetschef på Skolverket.

Fuskproven

Kände ni till att prover har spridit sig?

– Vi fick signaler i morse om att det spridit sig via sociala medier, men vi visste inte omfattningen förrän ikväll.

Imorgon kommer Skolverkets ledning att ha ett möte och sedan troligtvis även fatta ett beslut om provresultatet kan användas eller inte. Annars har skolorna ett likvärdigt ersättningsprov.

– Det blir så fall en stor arbetsinsats av både lärare och elever att göra ersättningsprovet. Det är mitten av maj och det händer mycket i skolorna så vi har inte så mycket tid kvar. Sedan ska lärare rätta provet och sätta betyg, säger Karin Hector-Stahre.

Har hänt tidigare

2003 inträffade ett liknande fall när ett nationellt prov spred sig och då kunde Skolverket inte använda resultatet.

– Det händer då och då att elever får tag på det. Men idag går det betydligt fortare att sprida det med mobiltelefoner och sociala medier. Därför är det jätteviktigt att skolorna hanterar proven på rätt sätt så att sådant här inte händer, säger Karin Hector-Stahre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fuskproven

Mer i ämnet