SVT Nyheter har talat med fyra kvinnor, som säger att de utsatts för sexuella ofredanden av Torbjörn Tegnhammar (M). Foto: Bernard Mikulic

Fyra kvinnor anklagar Torbjörn Tegnhammar (M) för olämpligt beteende

Uppdaterad
Publicerad

Moderaternas ledare och oppositionsråd i Malmö, Torbjörn Tegnhammar, meddelade på fredagskvällen att han avgår. Han gör det sedan flera kvinnliga moderata politiker anklagat honom för olämpligt beteende. SVT Nyheter har talat med fyra kvinnor, som säger att de blivit utsatta för sexuella ofredanden av Tegnhammar.

Torbjörn Tegnhammar deklarerade sin avgång vid 21-tiden på Facebook. Han skriver: 

”Jag har i kväll meddelat kommunfullmäktigegruppen i Malmö, samt Moderaternas partiledning, att jag av omtanke om min familj och partiet väljer att omedelbart avgå. Jag kommer i dagsläget inte att ge några ytterligare kommentarer. Jag återkommer så småningom med min berättelse.” 

Torbjörn Tegnhammar

Utreddes internt

Det var i onsdag som Kvällsposten var först med att berätta att Tegnhammar polisanmälts för en incident på Moderaternas kansli i Malmö i juli. En internutredning tillsattes och en förundersökning inleddes.  

Polisanmälan gällde sexuellt ofredande, och nu stod det också klart att Torbjörn Tegnhammar utretts av partiet för en liknande händelse bara några veckor tidigare. Den som då anmälde honom var Alexandra Hedborg, lokalpolitiker i Järfälla, som säger sig ha blivit uppvaktad av Tegnhammar ända sedan 2019. 

Träffades i Göteborg

– Vi träffades på Sverigedagarna i Göteborg och började prata. Jag tyckte det var kul att en så högt uppsatt moderat ville lyssna på mig, säger Alexandra Hedborg till SVT Nyheter. 

Torbjörn Tegnhammar valdes samma år in i Moderaternas partistyrelse, och enligt Hedborg fortsatte han att vilja träffa henne. När hon ett halvår senare skulle besöka Lund, föreslog han en middag. Hon beskriver konversationen på Messenger, som SVT har tagit del av, som en chockartad upplevelse och visade den för partiet i Stockholm. 

Partiet talade med Tegnhammar och Hedborg fick höra att han var ångerfull, inte förstod att han varit i en maktposition och lovade att han aldrig skulle göra om det. 

Ger samstämmig bild

Alexandra Hedborg är en av fyra kvinnor, som SVT Nyheter talat med och som ger liknande vittnesmål om Tegnhammars beteende. 

SVT har talat med kvinnan som polisanmält Tegnhammar. Det handlar om en person som är anställd av Moderaterna i Malmö och som inte vill förekomma med namn.  

Hon beskriver händelsen på kansliet en eftermiddag i juli, efter att hon och Tegnhammar – hennes chef – besökt en restaurang vid Lilla torg. 

– Han tog tag i mig tre gånger och kysste mig. Jag försökte skydda mig med armarna.  

Inte bevisa brott

Kvinnan informerade Moderatledningen i Malmö och anmälde därefter Tegnhammar för polisen. På torsdagen lades förundersökningen ner. 

– Jag förväntar mig inte att brott kan komma att styrkas. Med det menar jag att vi inte kan bevisa att brott begåtts, sa förundersökningsledare Niklas Andreasson i en kommentar. 

SVT Nyheter har i flera dagar sökt ordföranden för Malmömoderaterna, Peter Ollén, för en kommentar. På fredagskvällen ringde han upp. 

Peter Ollén säger att kvinnan som polisanmälde är en mycket trovärdig person. Han säger att han uppmanat henne att polisanmäla händelsen.  

Kände inte till

Ollén säger att han däremot inte kände till att händelsen med Alexandra Hedborg utretts i Stockholm.

Tegnhammar avgår med omedelbar verkan, och hans ersättare Håkan Fäldt övertar alla förtroendeuppdrag. 

SVT Nyheter har förgäves sökt Torbjörn Tegnhammar för en kommentar. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Torbjörn Tegnhammar

Mer i ämnet