Matilda Gross, Anna Frederikke Heerulff Christiansen, Eva Jumatate och Alice Jönsson turas om att spela Matilda i musikalen med samma namn. Foto: Firas Razak

Fyra tjejer gör en ”Matilda” på Malmö Opera

Publicerad

På fredagskvällen är det premiär för musikalen Matilda på Malmö Opera. Och det är första gången den spelas i Norden.

Musikalen bygger på en bok av Roald Dahl, känd brittisk barnboksförfattare som roat och oroat många läsare. Boken har tidigare filmatiserats och musikalen om den smarta lilla tjejen Matilda, som älskar böcker och har övernaturliga krafter, har gått för fulla hus i London och New York.

Nu är det Malmös tur och barnen i ensemblen har gått i Matildaskola under drygt ett år, för att bli fullfjädrade musikalartister.

Träning flera dagar i veckan

Tre dagar i veckan har de tränat sång, dans och skådespeleri. På skolloven har det blivit extra träningspass. Det har gjort att de unga artisterna var redo när repetitionerna började sju veckor före premiären.

– Vi har fått barn till den första repetitionen som kunnat all musik. De kan dansa och är vana vid att stå på en scen, säger Malmö Operas chefregissör och dramaturg Elisabeth Linton, som själv är ett stort ”fan” av boken om Matilda.

Hon tycker att samarbetet mellan Kulturskolan i Malmö och Malmö Opera har fungerat fantastiskt bra och att andra teatrar och operor som har barn i huvudrollerna kan ta efter modellen.

Hård gallring bland talanger

500 barn sökte till Matildaskolan i februari förra året. 60 valdes ut och 23 har fått roller i föreställningen. Fyra av dem turas om att spela Matilda.

– Det jag gillar med Matilda är att hon är snäll och att hon vill att allting ska vara rättvist, säger Matilda Gross från Staffanstorp som är yngst bland ”Matildorna”.

– Om det fanns fler som Matilda så tror jag att världen skulle vara ett mycket bättre ställe, säger Anna Frederikke Heerulff Christiansen, som bor i Dragör och åker till Malmö för att spela Matilda.

Boken om Matilda kom 1988. Den engelsk-australiske tonsättaren och komikern Tim Minchin har skrivit musiken och sångtexterna. Musikalen fick sju Olivier Awards 2012 vilket då var världsrekord.

Tonsättare Jonas Forssell har översatts musikalen till svenska.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer