Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Gisela Svensson berätta om när hon blev av med sin elcykel. Hon är en av många drabbade i polisregion syd – här har den typen av stölder ökat med 86 procent jämfört med 2021. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT, Hashi Ahmed/SVT

Gisela blev av med elcykeln – kraftig ökning av stölder i år

Uppdaterad
Publicerad

Gisela Svenssons elcykel blev stulen när hon var ute på middag i Helsingborg. Hennes polisanmälan är en av många som kommit till polisen i år. Jämfört med 2021, ligger ökningen under det första halvåret på 86 procent.

– Jag blev jättechockad och tänkte: Ställde jag verkligen den här? Men det gjorde jag, säger Gisela Svensson som bor i Helsingborg.

Hon är en av många som blivit av med sin elcykel i år. För henne blev det olyckligtvis för andra gången, då hon redan tidigare hade blivit bestulen. Den här gången försökte hon vidta alla säkerhetsåtgärder som var möjliga.

– Jag gjorde allt vad jag kunde och tog med mig batteriet och sedan låste jag. Jag kan tyvärr inte göra så mycket mer.

Kraftig ökning

I polisregion Syd, där Skåne ingår, så har antalet anmälda stulna elcyklar ökat kraftigt i år.

Jämfört med januari-juni 2021, har antalet anmälningar under samma period i år ökat med 86 procent, enligt statistik från Stöldskyddsföreningen (SSF).

Damir Celebic på polisen ser en allvarlig utveckling av elcykelstölder. Foto: Knut Bonde/SVT

Damir Celebic är polis och verksamhetsutvecklare på NOA och Utvecklingcentrum Syd. Han menar att antalet elcyklar har ökat på gatorna sedan 2013 och fortsätter öka. När det gäller vanliga cyklar är mörkertalet stort gällande stölder, men mer påtagligt när det kommer till elcyklar.

– Elcyklarna är mer stöldbegärliga för att det är en stor efterfrågan. De kostar mer pengar och de kriminella vill tjäna så mycket pengar som möjligt, säger han.

Polisen: Lås din cykel

Det är inte bara på offentliga platser som cyklar kan bli snodda, utan även vid hemmet. Därför är det viktigt att hålla cykeln säker, även där man känner sig tryggare.

– Lås alltid din elcykel oavsett hur länge du ska vara borta. Ta alltid med dig batteriet. Anteckna ramnummer och annan stöldmärkning, säger Damir Celebic.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer