Glas eller plast – vilken flaska är bäst för miljön?

Uppdaterad
Publicerad

Olika förpackningsmaterial har olika miljöpåverkan. Plasten är mest utskälld, men det är inte alltid den fossila plasten som är sämst ur miljösynpunkt.

En plastflaska kan vara ett bättre miljöval än en glasflaska. Åtminstone om glasflaskan är tung och har transporterats långt.

– Tunga förpackningar ger en hög klimatpåverkan under transporten. Så för till exempel ett mikrobryggeri som säljer ölen lokalt, kan glasflaskor vara ett alternativ, men inte för en producent som säljer öl över hela världen, säger Katrin Molina-Besch, som forskar om matförpackningar ur ett miljöperspektiv på LTH i Lund.

Plast inte alltid sämst

Ur klimatsynpunkt är också fyrkantiga förpackningar bättre än runda eftersom det går att packa fler fyrkantiga i en lastbil, vilket alltså minska antalet transporter. Det gör valet mellan krossade tomater i en konservburk och en fyrkantig kartongförpackning lätt.

Den utskällda plasten är inte alltid av ondo.

– Jämfört med aluminium och glas är plast ett väldigt lätt material som har en bra barriärfunktion som förhindrar matsvinn, säger Katrin Molina-Besch.

Ost stor klimatpåverkan

När det gäller ost har den så stor klimatpåverkan att det, enligt Katrin Molina-Besch, viktigare att osten blir uppäten än att förpackningen är klimatsmart. Även när förpackningen består av fossil plats.

– Osten behöver plast eftersom den måste skyddas från fukt och mikroorganismer så att den håller länge. Problemet idag är att vi är dåliga på att återvinna plast och att industrin använder så många olika sorters plast som alla inte går att återvinna.

Se forskaren Katrin Molina-Besch värdera olika förpackningar i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.