SVT:s Natalie Medic hittade en bilskrot där godisgrossisten skulle ligga. Foto: Fredrik Sveningsson

Godisföretaget visade sig vara en bilskrot

Uppdaterad
Publicerad

Skenbolag som skapas för att lura den danska staten på miljontals kronor. Grov organiserad brottslighet. Enligt danska och svenska myndigheter sker ett omfattande godisfusk mellan Sverige och Danmark.

Godisfusket kan inkludera enskilda godisbutiker som försöker tjäna extra pengar genom att köpa och sälja godis svart.

Men det finns också organiserade skenbolag med i spelet där själva syftet är momsbedrägerier för miljonbelopp i Danmark.  

Godisfusket i Malmö

– Man använder skenbolagen för att köpa momsfritt godis i Sverige. Men det är inte bolagen som är köparna. Godiset går förmodligen runt till ett nätverk av butiker som sen kan sälja det svart, säger Torbjörn Larsson, expert på gränsöverskridande handel inom EU på Skatteverket.  

De som ligger bakom skenföretagen har ofta kopplingar till organiserad brottslighet och för den danska staten innebär momsfusket förluster på hundratals miljoner kronor årligen.

Godisgrossistens adress: En bilskrot

Det finns flera exempel på skenbolag inom godishandeln mellan Malmö och Köpenhamn genom åren.  

En av de stora grossisterna i Malmö, som har blivit påkommen med att sälja gammalt och ompaketerat godis, hade flera danska skenföretag på sin kundlista.

Till en kund såldes godis för 4,4 miljoner kronor på tio månader under 2017.  

SVT besökte kundens adress, ett inhägnat industriområde i utkanten av centrala Köpenhamn, i början av september. Där finns flera bilverkstäder och området är fyllt med skrotbilar.

Ingen av de vi träffar säger sig ha hört talas om att någon godisgrossist har huserat där.

På området finns inga spår efter ett godisföretag, däremot bilverkstäder och bilskrotar. Foto: Fredrik Svenningsson

I danska utredningar visar det sig att bolagets företrädare, en kvinna, är utvandrad till Irak. Kvinnan bedöms enligt danska Skattemyndigheten vara en målvakt.

Kan vara svårt att komma åt egentliga bedragaren

Skulderna för obetald moms och punktskatt hamnar på skenbolaget och målvakten – trots att den egentliga huvudmannen är någon helt annan.  

Det kan vara svårt att komma åt de egentliga bedragarna i skenbolagen. 

– Det är svårt att veta hur många led som finns mellan målvakten och huvudmannen, men målet är givetvis att hitta de som ligger bakom det här. 

Det danska skatteverket har genom åren försatt en rad skenföretag i konkurs. Men problemen finns kvar.

– Allt eftersom de danska myndigheterna kan stänga ner skenföretagen, så dyker det ju hela tiden upp nya som ersätter de gamla. Skenföretagen är ju lätt utbytbara, säger Torbjörn Larsson.

EU-regler gör det lättare att momsfuska

Att komma till rätta med skenföretagen kräver enligt Torbjörn Larsson att man frågar sig hur lätt det ska vara att starta ett företag.

– Det är ju en avvägning. Och detsamma med bankkonto, idag vet du inte vem som hanterar bankdosor eller liknande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Godisfusket i Malmö

Mer i ämnet