Några exempel på etiketter som gjorde att godisfusket avslöjades: salt blev ”slat” och godiset M&M som består av en chokladtäckt jordnöt innehöll enligt förteckningen ”spår av jordnötter”. Foto: Miljöförvaltningen, Malmö stad

Tryckfelen som avslöjade godisfuskarna

Uppdaterad
Publicerad

Att skilja godistillverkarens förpackningar från förfalskningar är inte alltid lätt. Miljöförvaltningens inspektörer har tränat sina blickar för att upptäcka minsta avvikelse mot originalen. Men ibland har godisfuskarna varit lätta att avslöja. 

Här kommer några exempel på misstag som gjorde att godisfusket, där tonvis med falskt godis smugglas till Danmark från Malmö, kunde avslöjas:

• Den tyska godistillverkaren Katjes producerar salta sillar med salmiaksmak. Men på paketet som livsmedelsinspektörerna hittade hos en grossist i Malmö stod det att den salta sillen är ”slat”. Dessutom står det att den är smaksatt med ammoniak, ett starkt frätande och illaluktande ämne som används bland annat i rengöringsmedel. Mer troligt är att de syftade på ammoniumklorid, alltså salmiak.

Godisfusket i Malmö
På lådor med godiset m&m:s, en chokladtäckt jordnöt, stod att produkten ”kan innehålla spår av jordnötter”. Foto: Miljöförvaltningen, Malmö stad

•  Vid ett besök hos en godisgrossist i Malmö upptäckte inspektörerna kartonger med färgglada chokladgodisar av märket M&M's. Innehållsförteckningen meddelar att godiset ”kan innehålla spår av jordnötter”. I själva verket innehöll just de här en hel jordnöt i varje godisbit. 

•  En godissort med namn ”Crafty Candy” hittades på ett godislager i Malmö. Men varumärket tillhör ett företag som utvecklar mobilspel. Enligt företagets representant i England finns inget avtal om att använda namnet på godisprodukter.

•  Godissorter ligger i plastlådor som kommer från ett småländskt företag – trots att godiset har tillverkats i andra länder. Inspektörerna får då upp ögonen för produkten – det är inte troligt att till exempel en spansk godistillverkare packar om sitt godis i svenska plastlådor innan de säljs vidare. 

•  Miljöinspektörerna blev misstänksamma när de hittade godislådor med M&M's hos en godisgrossist i Malmö. Anledningen var att utgångsdatumet var satt till 2019-01-22. Men enligt tillverkarna är hållbarheten ett år från tillverkningsdatum. Problemet var att inspektionen gjordes i december 2017 – godiset skulle alltså inte ens ha kunnat tillverkas om datumstämplarna var äkta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Godisfusket i Malmö

Mer i ämnet