Enligt Petra Stenkula, chef för utredningsenheten hos Polisregion Syd, är samarbetet med andra EU-länder helt avgörande när det kommer till att bekämpa internationella brott. Foto: TT/SVT

Gränslösa brott en EU-fråga – inte minst i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Cirka 50 procent av bostadsinbrotten och 90 procent av stölderna av bilar, bildelar, båtmotorer och jordbruksmaskiner i Sverige begås av internationella brottsnätverk. Det framgår av en ny rapport från Noa, polisens nationella operativa avdelning.

Vissa delar av landet är mer utsatta än andra. I Skåne finns Öresundsbron och flera hamnar som kriminella använder för att ta sig in och ut ur landet.

– Nu har vi gränskontroll på Öresundsbron men det kommer kanske inte att vara så i framtiden. Men det är viktigt att vi vet vilka som rör sig i Sverige för det finns omfattande internationella brottsnätverk här, säger Petra Stenkula, chef för utredningsenheten inom polisen i region Syd.

Hon berättar att polisens kartläggning visar hur nätverken fungerar och vilka länder de kommer ifrån.

– De kommer från Rumänien, Polen, Litauen och andra länder i det forna Östblocket.

Brottsbekämpning en valfråga

Enligt Petra Stenkula har polisen ett bra samarbete med sina kolleger i Polen. I andra länder kan det vara problem med lagstiftning och språksvårigheter som gör att det gränsöverskridande samarbetet inte fungerar lika bra.

När EU-valet närmar sig har väljarna fått ranka vilka frågor som är viktigast för dem och på andra plats, efter klimat och miljö, kommer brott- och terrorbekämpning. Migrationen kommer på tredje plats enligt Novus undersökning som gjordes i april  på uppdrag av SVT Nyheter och SR.

”Fortgå i omfattning eller öka”

Petra Stenkula önskar att polisen ska få bättre verktyg i sitt arbete med brottsbekämpning över nationsgränserna. Det handlar om straffskalan för dessa brott, behovet av ny teknik vid elektronisk kommunikation och fungerande gränskontroller.

Noa skriver i rapporten att den organiserade tillgreppsbrottsligheten kommer ”att fortgå på samma nivå de kommande två åren eller öka i omfattning”.

EU:s tio prioriteringar i kampen mot grov och organiserad brottslighet under tiden 2018–2021.

It-brottslighet, narkotikabrott, underlättande av irreguljär invandring, organiserade egendomsbrott, människohandel, punktskattebedrägerier och gemenskapsinterna bedrägerier via skenföretag, skjutvapen, miljöbrott, brottsliga tillgångar och penningtvätt samt dokumentbedrägeri.

Källa: Europeiska rådet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.