Foto: Helena Landstedt/TT/Arkiv

Ny kartläggning av internationella ligor i Sverige

Publicerad

Polisen har kartlagt hur de internationella nätverken, som gör inbrott, rån och stölder i Sverige, ser ut och varifrån de kommer.

I rapporten konstateras att dessa brott kommer att ligga på ungefär samma nivå eller öka under de kommande två åren. Rapporten är en sammantagen bedömning och baseras på domar, polisanmälningar, underrättelseverksamhet och internationellt polissamarbete.

De internationella brottsnätverken är uppbyggda enligt två grundstrukturer, konstaterar Noa, polisens nationella operativa avdelning i sin rapport.

Vissa länder sticker ut

Den ena verkar i form av celler, som styrs från ursprungslandet. Personer rekryteras till celler från socialt utsatta familjer och från fängelser i bland annat Litauen. De kommer till Sverige med färjor från Baltikum och Polen eller med bil via Öresundsbron.

Den andra grundstrukturen använder sig av personer som är knutna till en redan etablerad kriminell organisation i Sverige. De kommer från bland annat Armenien, Georgien, Ukraina, Uzbekistan och Vitryssland men även från Moldavien och Rumänien, skriver Noa i sin rapport som fått namnet ”Internationella brottsnätverk inom organiserad tillgreppsbrottslighet”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer