Från och med den 4 januari kan man behöva visa legetimation för att släppas ombord på Öresundstågen. Foto: TT

Gränspendlare kan få gräddfil vid id-kontroller

Uppdaterad
Publicerad

En kö för gränspendlare, en för EU-medborgare och en för icke-EU-medborgare. Det föreslår nu Skånetrafiken.

Under torsdagen väntas riksdagen fatta beslut om obligatoriska id-kontroller för alla som åker över sundet. Nu vill Skånetrafiken underlätta så mycket som möjligt för pendlarna genom att ge dom en egen gräddfil vid kontrollen. Det skriver Sydsvenskan.

Vill underlätta för pendlare

Tanken är att alla som har periodkort ska få ett eget snabbspår och slippa gå upp i terminalen för kontroll. På så sätt hoppas Skånetrafiken minimera förseningarna för den som reser ofta.

– Vi är angelägna om att störningarna blir så minimala som möjligt för dem som arbetspendlar. Att bli försenad 20 minuter på Kastrup och 20 minuter på Hyllie kan den stå ut med som bara åker tåg över  bron ibland. Men åker man tåg varje dag så kan detta innebära en total försening på tre och en halv timme i veckan, säger Linus Eriksson, trafikdirektör på Skånetrafiken.

Man föreslår också separata köer för EU-medborgare respektive icke-EU-medborgare, samt en urskiljning mellan de som har och inte har id-handlingar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

ID-kontroller vid Öresundsbron

Mer i ämnet