Polisen: Ta med pass och legitimation

Uppdaterad
Publicerad

Resenärer till och från Malmö och Trelleborg uppmanas ha med pass och legitimation. Det är uppmaningen från polisen efter beskedet att Sverige inför tillfälliga gränskontroller från klockan 12, torsdag.

Gränskontrollerna införs på en begäran från Migrationsverket. Det omfattar inte alla gränspassager men för polisen väntar nya uppgifter.

Polisen i region Syd hade ett stabsmöte direkt efter regeringens beslut. Det första beskedet till allmänheten var:

– Ta med pass och legitimation. Det underlättar att ta med sig det, säger Ewa-Gun Westford, pressinformatör hos polisen region syd till SVT Nyheter.

Skånetrafiken, som har hand om tågtrafiken över Öresundsbron, vet ännu inte hur tågtrafiken kommer att påverkas av beslutet.

– Man pratar om stickprovskontroller, det har polisen själva gått ut med. Sedan är det svårt att veta om det sätter igång klockan tolv, om det finns bemanning för det, säger Ulrika Mebius, pressansvarig på Skånetrafiken, till TT.

Skånetrafiken rekommenderar alla resenärer som reser över Öresundsbron att ta med sig legitimation, en rekommendation som polisen stöder.

– De måste ha en handling som visar att de har rätt att komma tillbaka till Sverige, antingen ett pass eller ett internationellt id-kort, säger Börje Öhman talesperson vid polisen.

Oklar påverkan

På Öresundsbron passerar 20.000 bilar dagligen i bägge riktningarna och det är oklart hur kontrollerna kommer att påverka trafiken, säger Sanna Holmqvist, pressansvarig vid Öresundsbron.

–Det beror ju på hur det ska genomföras och hur omfattande det blir. Vi samarbetar med polisen och hoppas det ska gå så smidigt som möjligt, säger hon till TT.

Fler patruller

Polisen har redan vissa styrkor på plats, både i Malmö och Trelleborg. Det är också där som trycket är högst och flyktingarnas första anhalt i Sverige. Antalet patruller kommer nu att öka på dessa platser och beslut kommer att tas om de ska finnas på fler ställen i södra Sverige.

Polisen fortsatte att arbeta med frågan under natten och håller klockan 12 en presskonferens i Stockholm efter det att regeringen har fattat det formella beslutet.

– Regeringen måste få fatta sitt beslut och vi måste få det i handen. Det kommer att innehålla fler detaljer än vad inrikesministern sade vid presskonferensen, säger Börje Öhman.

”Resurserna finns”

Resurserna finns inom polisen, försäkrar inrikesminister Anders Ygeman.

– Resurserna finns och polisen har sedan en tid tillbaka diskuterat vad som krävs. Men det kommer att vara en betydande belastning för polisen. Risken finns naturligtvis att annat polisarbete blir lidande, men när vi har den här utmaningen för allmänna ordningen och inre säkerheten måste vi vidta de åtgärder som krävs, säger han.

Passkontroll på färja

Färjepersonal i tyska Rostock har börjat kontrollera id-handlingar för asylsökande som vill åka till Sverige. Det säger Sara Schmidt vid volontärorganisationen Rostock Helps.

-Det var en färja som gick i morse där 43 av 100, tror jag, kom tillbaka, säger hon till TT.

Hon berättar även om en buss med 100 personer som skulle åka till Sassnitz för att ta färjan norrut.

-Det var bara en familj som hade id, så bussen åkte inte, säger Sara.

Enligt Sara är det just nu lugnt i Rostock, men det är fortfarande oklart var de människor som inte får åka med ska sova i natt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sverige inför gränskontroller

Mer i ämnet