Bashar Qazaz skakande berättelse om hur det gick till när hans son skulle omskäras Foto: SVT/Privat

”Grät tills han tappade andan”

Uppdaterad
Publicerad

Hans två månader gamla son hölls skrikande fast medan läkaren skar av förhuden. Bashar Qazaz misstänker att bedövningen inte tog. Läkaren som arbetar på en helt vanlig vårdcentral i Malmö är nu anmäld.

Det är lång kö i Skåne till den enda klinik som utför omskärelser på pojkar på uppdrag av region Skåne. Många föräldrar åker därför utomlands för att skära om sina söner eller ordnar omskärelsen privat.

Bashar Qazaz hörde talas om att Blomman vårdcentral i Malmö utför omskärelser och vände sig dit.

– Svaret jag fick var att de är en väl utrustad vårdcentral med en liten operationslokal och de jobbar på uppdrag av region Skåne. Första känsla var jättebra. Det kändes jättetryggt, säger Bashar Qazaz.

Pojken hölls fast

Men känslan av trygghet och professionalitet förbyttes när det blev dags för ingreppet. Det började med att personalen behövde springa och hämta instrument.

Under operationen skrek pojken så mycket att han var tvungen att hållas fast.

– Läkaren fick hålla pojkens ena ben medan han skar. Jag fick hålla det andra benet och sköterskan höll pojkens armar, säger Bashar Qazaz.

Bashar Qazaz misstänker i efterhand att bedövningen inte tog.

Bashar Qazaz berättar om skräckupplevelsen när hans son skulle omskäras

– Pojken led under hela operationen. Han grät jättemycket tills han tappade andan. Det kändes att han inte var bedövad alls, säger Bashar Qazaz.

Vad tänkte du som pappa?

– Jag själv mådde också dåligt under operationen. Men läkaren hade redan börjat. Hade jag fått veta att operationen skulle gå till så här så hade jag aldrig tillåtit honom att röra vid min pojke, säger Bashar Qazaz.

Utreds av IVO

Läkaren medger att pojken hölls fast under operationen, men inte av honom själv.

– Det var två personer som höll fast pojken, sköterskan och pappan. Inte jag, säger läkaren.

Läkaren hävdar också att pojken var ordentligt bedövad. I sin operationsberättelse beskriver han pojken som lugn och stilla i början av operationen och ledsen först mot slutet.

Läkaren hävdar att pojken var lugn och stilla

Omskärelsen är anmäld till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo som utreder. Läkaren skriver i sitt yttrande till Ivo att ”operationen gick mycket bra”.

Omskärelsen misslyckades

– Jag tycker inte att det låter som ett bra vårdåtagande. Det låter som man borde stoppat och gett pojken mer bedövning, säger Maria Antonsson-Anderberg, enhetschef på region Skåne.

Bashar Qazaz betalade 3.000 kronor för omskärelsen men några veckor efter operationen gick det knappt att se att pojken blivit omskuren.

– Det såg ut likadant som innan operationen. Mycket av förhuden satt kvar på penisen. Då sa läkaren att ”ni folk från Mellanöstern vill ha olika modeller”. Jag trodde att han skämtade och sa att jag har inte kommit till en frisörsalong utan till en vårdcentral, säger Bashar Qazaz.

Läkaren menar att han inte har uttryckt sig så och framhåller att det en känd komplikation att förhuden ibland växer ut igen. Han erbjöd sig att göra om operationen, men det tackade Bashar Qazaz nej till.

Istället tog han sonen till en klinik i Danmark. Den danska läkaren gjorde bedömningen att pojken behövde skäras om på nytt. Den omskärelsen skedde under lugna former och pojken var ordentligt bedövad.

Fakta: Omskärelse

Manlig omskärelse innebär att man tar bort förhuden på penis. Omskärelse är tradition bland judar och muslimer men förekommer även bland kristna i olika delar av världen, bland annat i USA, där manlig omskärelse fortfarande är vanlig.Traditionen är ett religiöst påbud från gamla testamentet. Abraham lät omskära sig själv och sina söner som ett tecken på förbundet med Gud.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.