Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det var mycket media och åhörare på plats när Greta Thunberg gick upp i rätten igen i Malmö tingsrätt. Foto: Bernard Mikulic/SVT

Greta Thunberg döms efter klimataktion i Malmö – igen

Uppdaterad
Publicerad

Greta Thunberg döms till dagsböter efter en klimataktion i oljehamnen. Det är andra gången Thunberg döms för ohörsamhet mot ordningsmakten.

Det var så sent som i juli i år som Greta Thunberg dömdes för ohörsamhet mot ordningsmakt. Hon dömdes då för en klimataktion i oljehamnen i Malmö som genomfördes i juni.

Direkt efter rättegången i Malmö tingsrätt genomförde hon tillsammans med klimatgruppen Ta tillbaka framtiden samma aktion igen.

Syftet med aktionerna är att protestera mot den fossila industrin. Under rättegången medgav Greta Thunberg att hon inte lyssnade på polisens uppmaning att lämna platsen, men nekar till brott.

– Min handling ska vara fri från straff eftersom planeten är i nöd. De som orsakar klimatkrisen är de vi blockerade. Mitt handlande var försvarligt.

Får ett högre straff

Trots att fängelse finns på straffskalan yrkade åklagare Jörgen Larsson på dagsböter.

– Det är ett ganska flagrant återfall, och ett förakt för lagar och regler, säger åklagaren under rättegången.

Greta Thunberg döms under onsdagen till 90 dagsböter á  50 kronor samt 1 000 kr till brottsofferfonden – ett högre antal dagsböter än sist. Lagman Johan kvart skriver i ett pressmeddelande att straffet blev högre i och med att Thunberg begick brottet samma dag hon dömdes.

 Greta Thunberg kan överklaga domen inom tre veckor, men säger att hon inte kommer göra det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.