Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Forskaren Anna-Lovisa Nynäs leder projektet med att försöka utvinna protein ur svenskodlade växter. Hör henne berätta varför i klippet. Foto: Hans Larsson/SVT

Forskare på Alnarp hoppas kunna pressa protein ur gröna blad

Uppdaterad
Publicerad

Gröna maränger låter kanske inte som någon större smaksensation. Det är det inte heller, försäkrar forskaren Anna-Lovisa Nynäs vid lantbruksuniversitet i Alnarp. Däremot är hennes ”gräsdoftande” maränger den mest handfasta tillämpningen hittills från försöken att pressa protein ur svenskodlade växter.

– Marängerna var inte jättegoda, men de visar att idén funkar som en möjlig ersättare för äggvita i den framtida livsmedelsindustrin, säger Anna-Lovisa Nynäs under en paus i arbetet vid den gigantiska pressanläggningen.

Under SVT:s besök pressas lusern, en klöverliknande växt som bland annat används som hästfoder. Andra dagar passerar olika sorters kål eller blast från Skånes många sockerbetor genom anläggningen, för att landa som en gigantisk grönfärgad smoothie i den avslutande cylindern av rostfritt stål.

Målet är en slutprodukt med tillräckligt högt proteininnehåll för att kunna ta upp kampen med till exempel importerad soja från Sydamerika.

Bättre lönsamhet för lantbrukare

Vinsterna skulle i så fall vara flera, menar Anna-Lovisa. Inhemskt producerat ”grönt” protein är fördelaktigt både ur klimat- och hållbarhetssynpunkt, och kan dessutom öppna upp för nya grödor under perioder då svenska åkrar normalt inte odlas.

– På sikt kan det även hjälpa lantbrukarna att få bättre betalt än i dag för sin grödor, säger Anna-Lovisa Nynäs.

Se mer om forskarnas jakt på det gröna proteinet i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.