Foto: Fojab Arkitekter

Grönt ljus för forskningsbyn intill ESS

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen godkänner planerna på att bygga kontor, hotell och restaurang i anslutning till ESS i Lund. Därmed upphävs länsstyrelsens avslag för bygget kallat Science Village.

Avslaget som kom för ett och ett halvt år sedan, byggde på att det inte ansågs utrett hur stora riskerna var för radioaktivt läckage vid en olycka i anläggningen. Det ifrågasattes varför man inte bedömt det eventuella behovet av ett skyddsavstånd från anläggningen.

– Det är en unik anläggning som inte har någon motsvarighet i Sverige. Därför måste man vara noggrann vid prövningen av en sådan här fråga. Jag tycker inte att länsstyrelsen har gjort något fel utan det var nog rimligt att invänta Strålsäkerhetsmyndighetens utredning som gör att vi nu har bättre på fötterna när vi tar beslut, säger bostadsminister Peter Eriksson.

Nu säger regeringen att myndighetens utredning är tillräcklig.

– Det finns enligt den undersökning som gjorts ingen risk för att det kan leda till hälsoeffekter utanför anläggningen.

Regeringsbeslut på torsdag

Därmed kan bygget av Science Village som ska ligga mellan MAX4 och ESS påbörjas. Ett bygge som innefattar laboratorium, kontor och utbildningslokaler men även service som gästboende, restaurang och café. 

Det formella regeringsbeslutet fattas på torsdag

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

ESS-projektet

Mer i ämnet