Viktoria Persson fick besked om skolstängningen på torsdagsmorgonen. Hör henne i videoklippet. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Mamman: ”Min tioåring får vara hemma själv” – skola stänger på grund av smitta

Uppdaterad
Publicerad

Gualövs skola, väster om Bromölla, tvingas nu stänga hela skolan på grund av situationen med covid-19. Till en början kommer eleverna att få studera hemma hela nästa vecka.

På skolan, som har F-klass till årskurs 6, råder nu personalbrist. Av skolans tio lärare är sju frånvarande.

– Av de lärare som är sjuka nu är tre konstaterade med covid-19, vilket är mycket eftersom vi är en liten skola med bara tio lärare, säger Johan Rubin, rektor på Gualövs skola.

– På grund av den rådande situationen kan vi inte ta dit vikarier. Vi kan inte heller flytta elever till en annan skola, säger Per Gustavsson, kommunikatör på Bromölla kommun.

”Min son får vara hemma själv”

SVT Nyheter Skåne har varit i kontakt med flera föräldrar till elever i olika åldrar på Gualövs skola. En del tvingas stanna hemma från sina jobb nästa vecka när deras barn i lågstadieålder inte längre kan gå till skolan.

För Viktoria Persson, vars son går i fjärde klass, kom beskedet inte som någon överraskning.

– Jag har hört att där har varit personal borta och det är ju detta vi pratar om alllihopa nu – jag jobbar själv i skolans värld och det är ett ständigt aktuellt ämne, säger Viktoria Persson som kommer att lämna sin son hemma själv om dagarna.

– Det är svårare för dem som har barn i yngre ålder. Där måste ju antagligen någon av föräldrarna vara kvar hemma. Jag är tacksam för att jag har en son som går i fyran och som kan klara detta själv – annars hade jag fått vara hemma.

Hemuppgifter

Beslutet om att stänga skolan togs igår och gäller från och med måndag nästa vecka. Eleverna kommer att få hemuppgifter och lärarna kommer att vara tillgängliga via telefon och dator.

I slutet av nästa vecka tas beslut om huruvida eleverna ska studera hemma även veckan därpå.

I videoklippet berättar föräldern Viktoria Persson om hur beskedet påverkar hennes familj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.