Guldbagge till skånske Granit Rushiti för rollen i ”Jag är Zlatan”

Uppdaterad
Publicerad

Två av de tyngsta Guldbaggarna gick till skådespelare födda på 2000-talet. Sigrid Johnson – 16 år – är veteranen i sammanhanget. För Granit Rushiti är det första gången han står framför kameran.

Den 22-årige skåningen är märkbart tagen efter att ha fått ta emot Sveriges mest prestigefyllda pris inom filmvärlden för sin roll i ”Jag är Zlatan”.

– Det är helt sjukt, helt galet. Jag hade aldrig kunnat tänka mig det här, säger han.

Grät på scenen

Sigrid Johnson får sin första Guldbagge för den kvinnliga huvudrollen i ”Comedy queen”. Med tårarna rinnande nedför kinderna tackade hon filmteamet ”som blivit som en familj” och skämtade om sin långa erfarenhet i tacktalet.

Även Granit Rushiti fick sin allra första Guldbagge. Han är född 2000 och har till skillnad från Sigrid Johnson ingen erfarenhet från branschen.

– Vid första provfilmningen så hade jag ingen aning om att det var en stor biofilm. Jag skrattade lite åt det: jag – skådespelare? Det går ju inte, säger han till TT.

Spelade i MFF

I tonåren värvades Granit Rushiti till Malmö FF, men fick till skillnad från den riktiga Zlatan Ibrahimovic överge sina drömmar om att bli proffs. Liksom Sigrid Johnson tillägnade han sin mamma priset och berättar att mamman stöttat honom genom allt.

– Även när min fotboll inte gick som den skulle på grund av skador så var hon den som aldrig tappade hoppet om mig. Hon trodde alltid på mig.

TT: Kommer hon att få Guldbaggenstatyetten?

– Hundra procent.

SVT Nyheter Skåne träffade Granit Rushiti i januari för ett år sedan. Så här lät det då:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.