Se i klippet vad eleverna på Sankt Petri skola tycker om distansundervisning på deltid. Foto: Johanna Olofsson

Ännu ett gymnasium återinför distansundervisning

Uppdaterad
Publicerad

Flera gymnasieskolor i Skåne inför nu distansundervisning på deltid. Eleverna på S:t Petri skola i Malmö fick beskedet på onsdagen. Rektorn Eva Daun menar att distansundervisningen är en viktig förebyggande åtgärd för att hindra en eventuell smittspridning.

I nuläget finns ingen smitta på S:t Petri skola i Malmö och åtgärden med distansundervisning på deltid är en tillfällig lösning.

– Vår fasta övertygelse är att fjärrundervisning inte kan mäta sig med närundervisning. Så om våra åtgärder inte har någon effekt på smittspridningen och smittläget i Malmö ligger på låg nivå, kommer vi troligen att återgå till närundervisning för alla elever efter novemberlovet, säger Eva Daun, rektor på S:t Petri skola.

Coronavirus i Skåne
Eva Daum är rektor på Sankt Petri skola i Malmö. Foto: Freddy Billqvist

Alla kommunala gymnasieskolor i Kristianstad och Tekniska skolan i Hässleholm har infört distansundervisning på deltid och flera kommuner och skolor planerar att införa det. Under onsdagen stod det klart att S:t Petri inför växelvis distansundervisning för årskurs två och tre.

– Det kan skapa problem, för motivationen är låg och det var samma problem sist vi hade distansundervisning, säger Asadullah Usman som går i årskurs tre.

Asadullah Usman menar att studiemotivationen blir låg med distansundervisning. Foto: Johanna Olofsson

Hans klasskompis Julia Sundin menar att det har varit mycket trängsel i korridorerna de första veckorna på höstterminen.

– Det är en väldigt liten skola med mycket elever. Så den lösningen de har hittat nu är bra, säger Julia Sundin.

Julia Sundin tycker att distansundervisning på deltid är en bra lösning. Foto: Johanna Olofsson

Undervisning på plats varannan vecka

På S:t Petri skola går cirka 850 elever och planen är att årskurs två och årskurs tre ska turas om att ha undervisning i skolan varannan vecka.

Idrottsundervisning, laborationer, vissa individuella val och språkgrupper och majoriteten av proven kommer att ske på skolan. Eleverna i årskurs ett kommer däremot att ha all sin undervisning på skolan.

– De eleverna har inte hunnit lära känna varandra, sina lärare och skolans rutiner. Alla våra elever vill självklart vara på skolan, men de allra flesta förstår varför vi har tagit beslutet, säger rektorn Eva Daun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet