Gymnasieelever manifesterar utanför Malmö latinskola. Foto: Amanda Thulin/SVT

Gymnasieelever strejkar mot utvisningar

Uppdaterad
Publicerad

Klockan tolv på tisdagen gick gymnasieelever på flera skolor runt om i landet ut i strejk till stöd för ensamkommande ungdomar som riskerar att utvisas till Afghanistan. I Skåne deltar Österportskolan i Ystad, Polhemsskolan i Lund och Malmö latinskola.

Den nationella strejken organiseras av Ung i Sverige.

Kraven gruppen ställer är att stoppa utvisningarna till krig och förtryck, bland annat till Afghanistan, och att ersätta de tillfälliga uppehållstillstånden med permanenta.

– Jag tror absolut att vi kan påverka genom den här strejken. Se bara på Åstorp igår. Där var det från början 12 som skulle utvisas men efter protesterna så blev det bara 5, säger Ingeborg Westerström som går tredje året på skolan och är en av initiativtagarna tillsammans med Selma Gran, också elev på skolan.

Genom att helt lägga ner skolarbetet från klockan 12 och resten av dagen hoppas man kunna påverka politikerna.

– Vi ser inte det här som skolk utan som ett politiskt ställningstagande och jag tycker att det är något som skolan borde uppmuntra istället, de har varit väldigt emot detta, säger Ingeborg Westerström.

En namninsamling med alla medverkande kommer att skickas till berörda politiker när strejken är över.

– Vi tänker inte finna oss i detta, vi vill stoppa utvisningarna till Afghanistan då det råder krig där och därför är det här jätteviktigt, säger Ingeborg Westerström.

Strejk räknas som frånvaro

I Malmö väntas ett hundratal personer delta i skolstrejken, men skolledningen på Malmö latinskola visste inget om initiativet förrän på måndagen.

– Vi fick reda på det av en slump, säger rektor Maria Jarlsdotter.

– Vi har mycket planerat här idag. Ett nationellt prov på eftermiddagen och teatereleverna har en föreställning. Elever som väljer att strejka väljer att utebli och då får man frånvaro. Det är inte konstigare än så, säger hon.

Maria Jarlsdotter tycker att det är positivt att eleverna engagerar sig och anser att detta är viktigt, men hon önskar att det inte gjordes på skoltid.

– Som det är nu känns det nästan riktat mot skolan och vi har ju inte tagit ställning i den här frågan.

Hon tycker det är viktigt att skolan förser eleverna med fakta i sakfrågan, något som flera lärare har gjort. Men för de elever som väljer att strejka och missar sitt nationella prov finns det ingen återvända

-Har de gjort detta valet har jag full respekt för det, men en del av bedömningsunderlaget går ju förlorat, säger Maria Jarlsdotter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.