I måndags hade Osby sitt första digitala kommunfullmäktigesammanträde.

”Hallå? Hör ni mig? Sätt på mikrofonen!” – kämpigt när fullmäktige blev digitalt i Osby

Uppdaterad
Publicerad

Med striktare coronarestriktioner får kommunerna tänka om när det gäller fullmäktigesammanträden. I Osby hade man sitt första digitala möte i måndags – där alla deltagare, förutom presidiet, deltog via länk.

Fullmäktigesammanträden brukar innebära att många människor samlas på en liten yta. På grund av pandemin har bland annat Osby kommunfullmäktige gått över till digitala möten – där deltagarna kopplar upp sig till ett videosamtal. Mötet sänds dessutom direkt på nätet.

Ex-kommunalråd kom åt fel knapp

Anders Pettersson, tidigare kommunalråd i Osby i 38 år, deltog i måndagens sammanträde i sin roll som ordförande i det kommunala fjärrvärmebolaget. Han råkade vid ett tillfälle under mötet komma åt fel knapp och gick ur samtalet i stället för att sätta i gång mikrofonen – men han tycker ändå att mötet gick bättre än väntat.

– Ja, bättre än jag hade vågat hoppas. Förvånansvärt bra för att vara första gången. Eftersom det är så många deltagare vill det till att alla kan hantera knapparna – och det var ju tre som inte kunde se presentationerna, men det löste vi ju.

”Mer besvärande att ta ordet”

Pettersson upplevde dock att ledamöterna inte gjorde så många debattinlägg som de brukar.

– Det kanske känns lite mer besvärande att ta ordet när det är digitalt, säger Anders Pettersson.

I videoklippet får du se några höjdpunkter från måndagens sammanträde och även träffa måndagens ordförande Ingmar Bernthsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.