Anna-Klara Axelsson, sjuksköterska och skyddsombud, berättar om den tuffa situationen på infektionskliniken. Foto: SVT

Halva personalstyrkan har covid: ”Vi föll som furor”

Publicerad

Infektionskliniken i Malmö har drabbats av ett stort coronautbrott bland personalen. Nästan halva den ordinarie personalstyrkan är hemma med konstaterad covid-19 och kliniken har tvingats flytta patienter för att klara av den ansträngda situationen.

– Jag blev sjuk för en och en halv vecka sedan, tillsammas med flera andra. Det kändes som att vi föll som furor – undersköterskor, sjuksköterskor och läkare. Det var som en storm, säger Anna-Klara Axelsson, sjuksköterska och skyddsombud.

Hon är fortfarande sjukskriven och berättar på videolänk från sitt hem om den tillspetsade situationen på kliniken. På frågan om någon i personalen blivit allvarligt sjuk, svarar hon:

– Jag vet att en del av mina kolleger haft det väldigt jobbigt med andningen. De har verkligen fått kämpa på, men jag tror att de flesta är på bättringsvägen nu.

Sextio timmar i veckan

Omkring 35 sjuksköterskor och undersköterskor samt 11 läkare på avdelningen har testats positivt den senaste tiden. Enligt skyddsombudet Axelssson förekommer det att personal jobbar upp till sextio timmar i veckan. Det sliter hårt på dem, bekräftar Anette Lundgren, sjuksköterska som fortfarande är frisk och jobbar.

– Vi har fått ta många extrapass och blivit inbeordrade att jobba en hel del nätter. Det gör man förstås när det behövs, men vi blir också trötta, säger Annette Lundgren.

Hon tillägger:

– Nackdelen är att man kör slut på den personal som finns. Därmed ökar risken att de också blir sjuka, eftersom de blir mer mottagliga för infektioner och annat, säger Annette.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.