Halva rådjurstammen riskerar svältdöden

Uppdaterad
Publicerad

Skånes rådjurstam är under hård press efter den långa kalla vintern. Nära hälften av dem riskerar att dö av svält, köld och skadedjur.

Den höstsådda rapsen är helt vissnad och de skånska fälten erbjuder ingen mat för hungriga rådjur. Så ser det ut runtomkring i Skåne.

– Vintern har varit så lång och de höstsådda fälten klarar inte kölden och torkan. Rådjuren är så försvagade nu att väldigt många dör, säger Nils Carlsson, vilthandläggare på länsstyrelsen i Skåne.

Den här tiden på året är alltid tuff för rådjuren, mellan 10 och 20 procent av stammen i Skåne brukar stryka med.

Nära hälften riskerar dö

Men i år blir det mycket värre. Mellan 40 och 50 procent av stammen riskerar att dö om inte växtligheten får fart snart.

– Värsta scenariot är att det inte bara är gamla och oerfarna djuren som dör utan de andra rådjuren också, säger Nils Carlsson.

Svältande och nedsatta rådjur löper också större risk att drabbas av skadedjur. Länsstyrelsen har den här vårvintern fått in många rapporter om rådjur som är kala på ena sidan. Pälsavfallet orsakas av löss som kallas pälsätare.

– Och det är klart att om rådjuren tappar päls och det blir tio minusgrader på natten då förvärras en redan dålig situation, säger Nils Carlsson.

Räven utnyttjar svagheten

Men det är inte nog med löss och kyla. Rådjuren får dessutom kämpa med en annan fiende.

– Vi ser att rådjuren är så pass försvagade att räven lyckas ta vuxna rådjur, trots att det är ett så litet rovdjur. Vi har fått mer rapporter än jag kan minnas på rävdödade rådjur, säger Nils Carlsson.

Rådjuren har det alltså ganska eländigt. Och det kan vara okej att mata dem även om man ska göra det med förstånd.

– Ensilage och havrekross går bra, men inte halm. Och så tycker vi inte att man ska lägga ut sockerbetor som blir en extra turbo för vildsvinen, säger Nils Carlsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.