Patrik Hedlunds pappa rasade i vikt och blev rullstolsburen utan att de anhöriga fick veta hur han mådde. Nu har de anmält boendet för vanvård. Foto: Bernard Mikulic/SVT

Han anmäler sin pappas demensboende för vanvård

Uppdaterad
Publicerad

Patrik Hedlunds pappa fick covid-19 på vård- och omsorgsboendet Victoria i Limhamn. När han kom till sjukhuset var han uttorkad, hade trycksår och hade rasat i vikt.

Bo Hedlund dog på sjukhuset, 84 år gammal. Hans barn har gjort en anmälan om vanvård till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

När Bo Hedlund kom till sjukhuset var han svårt medtagen och inte kontaktbar, enligt anmälan till Ivo.

– Pappa var uttorkad, hade ett jättelågt blodvärde och ett stort trycksår vid ryggslutet, säger sonen Patrik Hedlund.

Hans syster, som själv arbetar inom vården, fyller i:

– Pappa var undernärd, hade gått ner 30 kilo och hans tunga var som en läderlapp, så torr var den, när han kom till sjukhuset, säger Carita Hedar.

Dog på sjukhuset

Bo Hedlund testades positiv för covid-19 den 26 oktober på vård- och omsorgsboendet Victoria i Limhamn. Fyra dagar senare blev han inlagd på infektionskliniken i Malmö och den 5 november avled han.

– Vi fick ingen information om att vår pappa satt i rullstol förrän vi kom dit efter att besöksförbudet hävts och såg det med egna ögon. Ingen i personalen hade informerat oss och när vi frågade om pappa gått ner i vikt sa de nej, säger Patrik Hedlund.

I anmälan till Ivo skriver systern Carita Heder:

”Min pappa vägdes 1 november och uppmätt vikt var 58,8 kilo. I min pappas journal från boendet finns en vikt 31 augusti på 88 kilo (...) Vi upplever att denna av medarbetare på boendet uppmätta vikt är ett falsarium.”

– Det är omöjligt att vår pappa ska ha tappat 30 kilo på mindre än två månader. Han satt ju i sin rullstol, säger Patrik Hedlund.

Bo Hedlund. Foto: Privat

Dålig insyn under besöksförbud

Syskonparet anser att de har haft dålig insyn i hur deras pappa har haft det under besöksförbudet, som trädde i kraft i mitten på mars. De är kritiska till att personalen inte har informerat om trycksår, viktnedgång och pappans allmäntillstånd.

– Vi har valt att göra en anmälan även till polisen eftersom vi anser att de har gjort sig skyldiga till vanvård och försummelse. Även om polisanmälan inte leder någonvart så är det en markering, säger Carita Heder.

SVT Nyheter har erbjudit Förenade Care att kommentera anmälan men företaget avböjer i nuläget eftersom man ännu inte sett anmälan.

Se i klippet när Patrik Hedlund berättar om sin pappas sista tid i livet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.