Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mouayad Toron arrangerade en demonstration utanför synagogan i Malmö, i klippet berättar han om varför. Foto: Johan Dernelius

Han arrangerade demonstration vid Malmös synagoga: ”Inte riktat mot Sveriges judar”

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen genomfördes en manifestation vid Malmö synagoga. Arrangören menar att den var riktad mot Israel och Sveriges regering – inte Malmös judar. Judiska centralrådet är kritisk, både mot att man ställde sig utanför synagogan och mot polisen.

– Vi har kritik mot sionismen och Israel, säger Mouayad Toron, arrangör av manifestationen.

Han menar att man valt att ställa sig vid synagogan för att skicka ett meddelande till Ulf Kristersson som besökte synagogan den 11 oktober i år.

– Det finns många arabiska, palestinska och muslimska föreningar som han också kan besöka och ge stöd.

Vad tänker du om att man känner sig hotad av att ni stod vid synagogan?

– Det var en fridsam demonstration. Vi var inte så många och vi har inte blockerat vägen. De är välkomna att prata med oss och ska inte känna sig attackerade, säger Mouayad Toron.

Kritisk mot manifestationen och polisens beslut

Aron Verständig, ordförande för Judiska centralrådet, är däremot starkt kritisk mot att demonstrationen genomfördes i anslutning till synagogan och mot polisens beslut att ge tillstånd vid platsen.

– Vi har sett hur den ökade antisemitismen skapar stor otrygghet mot judar och när man riktar in sig så här mot en synagoga då handlar det inte om att protestera mot något som staten Israel gör, säger Aron Verständig,

– Det är självklart så att man har rätt att demonstrera mot Israel, men man behöver inte göra det precis vid en synagoga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.