I videoklippet får du se flera av kyrkvärden Erik Ralsgårds fynd. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Kyrkvärden Erik rotade i gamla flyttlådor i Osby – hittade Karl XII:s bibel

Publicerad

I två flyttkartonger hittade kyrkvärden Erik Ralsgård bortglömda delar av Osbys historia. Flera hundra år gamla brev och Karl XII:s bibel från 1700-talet.

– Det är en riktig skatt, säger Erik Ralsgård.

Boksamlingen packades undan i samband med att den gamla prästgården revs på 1930-talet. Sedan har den fallit i glömska – tills kyrkvärden Erik Ralsgård nu under den andra pandemivåren upptäckte två flyttkartonger han tidigare inte sett i kyrkans museum, något som Norra Skåne rapporterat om.

I lådorna hittade Erik Ralsgård, som är mycket intresserad av lokalhistoria, gamla brev och böcker – några ända från 1500- och 1600-talen.

– 1600-talet har intresserat mig mycket. Det är det mest oroliga århundradet vi haft här i trakterna, säger Erik Ralsgård.

Han bläddrar igenom handlingar som skickats direkt till pastoratet för uppläsning i predikstolen under den tidens gudstjänster.

– Här finns mycket beskrivningar om vad som hände.

Se några av fynden i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.