Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jehoshua Kaufman har lämnat in den hittills enda ansökan om en pro-israelisk manifestation under Eurovision. Möt honom i klippet. Foto: Gunilla Fritze

Han leder manifestation för Israels deltagande i ESC

Uppdaterad
Publicerad

De väntande protesterna mot Israels deltagande i Eurovision Song Contest i Malmö möts av en motaktion. Jehoshua Kaufman har sökt tillstånd för att hylla den israeliska artistgruppen vid dess ankomst till arenan i Hyllie – den hittills enda begäran om en sådan manifestation.

– Vi vill stå utanför arenan och vifta med israeliska och svenska flaggor. Vi ska spela musik och sjunga med i nuvarande låten och tidigare israeliska låtar, säger Jehoshua Kaufman till SVT Nyheter.

Ansökan gäller torsdagen i Eurovision-veckan, när Israels representanter anländer till Malmö, och är den hittills enda begäran om en pro-israelisk manifestation som lämnats in.

Eurovision song contest 2024

Det planeras åtminstone fem olika demonstrationer mot Israels deltagande och till stöd för Palestina.

Hoppas bli ”några hundra”

– Vi är jätteglada att Israel kommer. Vi ser det också som ett sätt att minnas alla dem som mördades 7 oktober. Just eftersom det skedde vid en musik- och fredsfestival så är det symboliskt på många bra sätt, menar Kaufman.

Hans förhoppning är att locka ”några hundra” deltagare och att allt ska gå lugnt tillväga.

– Jag är trygg med att polisen löser det här, säger Jehoshua Kaufman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision song contest 2024

Mer i ämnet