Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tage är en 22 månaders amstaff – en hundras som ofta pekas ut som aggressiv. Helt fel, menar hans husse Thomas. Möt dem båda i klippet. Foto: Hans Larsson/SVT

Han tar kamphunden i försvar: ”Amstaff oskyldigt utpekad som ilsken”

Uppdaterad
Publicerad

Ansvaret för hundars aggressivitet vilar på deras ägare, menar Thomas Wickell, skånskt ombud för Amstaffklubben i Sverige.

– Ett förbud mot vissa hundraser tror jag vore helt fel, man borde utbilda ägarna istället. Det gäller att veta vad man har i kopplet, säger han.

Debatten om riskerna med kamphundar har skjutit in sig felaktigt på rasen american staffordshire terrrier, anser Thomas Wickell.

Han menar att i många av de omskrivna fallen är hundarna av blandras, där amstaff ingår i korsningen.

Farliga hundar

”En del tycker att det är macho”

SVT Nyheter Skåne möter Thomas Wickell och hans amstaff Tage på Brukshundsklubben i Falsterbo, där Thomas är verksam som instruktör. Han har själv bara goda erfarenheter av rasen, men konstaterar samtidigt:

– En del tycker förstås att det är lite macho att ha en stor och kraftig hund som man kan hetsa lite.

Möt Thomas Wickell och hans amstaff Tage i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Farliga hundar

Mer i ämnet