Lars-Åke Rudin har tidigare varit ekonomidirektör i Region Skåne Foto: Johan Dernelius/SVT

Han tar över som regiondirektör efter sparkade Alf Jönsson

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare regiondirektör Alf Jönsson fick sparken från Region Skåne i höstas. Nu ser det ut som att Lars-Åke Rudin, som varit tillförordnad regiondirektör sedan dess, tar över tjänsten.

Alf Jönsson tog tidigare i augusti i fjol en timeout från tjänsten som regiondirektör då han utreddes för mutbrott, en förundersökning som senare lades ner. Förundersökningen föranleddes av avslöjanden som SVT Nyheter Skåne gjort kring en bjudmiddag med företaget Vårdinnovation.

– Alf Jönsson har gjort ett bra jobb under en lång tid, men vi har också under en längre tid funderat över de utmaningar vi har under den kommande mandatperioden och sen har självklart polisutredningen mot honom påskyndat processen, sade regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson (M) i oktober när Alf Jönssons anställnings avslutades.

Varit tillförordnad

Sedan oktober har Region Skånes ekonomidirektör Lars-Åke Rudin varit tillförordnad regiondirektör och föreslås nu bli ordinarie.

– Jag ser fram emot att få fortsätta att driva arbetet i Region Skåne vidare tillsammans med regionens alla medarbetare och chefer. Vi behöver arbeta ännu mer tillsammans över gränserna. Inte minst är samverkan med kommunerna en viktig väg framåt, säger Lars-Åke Rudin i ett pressmeddelande.

Det slutgiltiga beslutet fattas av regionstyrelsen den 9 februari.

Det här är historien om bjudmiddagen som föranledde Alf Jönssons avsked som regiondirektör:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så avslöjade SVT Nyheter bjudmiddagen som regiondirektör Alf Jönsson vägrar svara på frågor om – se videon ovan. Foto: SVT/TT/Johan Nilsson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bjudmiddagen

Mer i ämnet