Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Gällande mutbrotten gör hovrätten delvis samma bedömning som tingsrätten, säger hovrättsrådet Ingela Sundin i målet kring Vårdexpressen i klippet. Foto: Knut Bonde/SVT

Hovrätten river upp fängelsedomarna i Vårdexpressenhärvan

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inga fängelsestraff för de tre personer som stått åtalade misstänkta för grova mutbrott och trolöshet mot huvudman i Vårdexpresshärvan. Därmed river hovrätten upp tingsrättens dom. Två personer döms nu för grovt mutbrott till villkorlig dom, medan den tredje personen frikänns helt.

Det har gått mer än tre år sedan SVT började granska Region Skånes affär med it-systemet Vårdexpressen, som skulle hjälpa läkare och sjuksköterskor på de skånska vårdcentralerna.

Tingsrätten dömde tre personer till långa fängelsestraff och skadestånd på sammanlagt 25 miljoner kronor. Men på tisdagen kom hovrättens dom som slår fast att Vårdinnovations tidigare vd Damon Tojjar och en före detta regionanställd visserligen är skyldiga till grovt mutbrott – men fängelsedomarna rivs upp. En tredje person frikänns helt.

– Gällande mutbrotten gör hovrätten delvis samma bedömning som tingsrätten. Läkaren döms för grovt givande av muta i ett fall och en av tjänstemännen för grovt tagande av muta, säger hovrättsrådet Ingela Sundin, ordförande i målet.

Villkorliga domar

Tjänstemannen döms för grovt mutbrott till villkorlig dom med 80 dagsböter. Vårdinnovations tidigare vd Damon Tojjar döms för grovt mutbrott till villkorlig dom och näringsförbud i tre år, men slipper dagsböter eftersom han suttit häktad under fem månader.

Hovrätten anser även att ingen av de båda tjänstemännen haft sådana ekonomiska förtroendeställningar som krävs för att uppfylla kriterierna för trolöshet mot huvudman.

– Såvitt hovrätten känner till har det inte tidigare prövats om en deltagare i en expertgrupp vid en offentlig upphandling kan göra sig skyldig till trolöshet mot huvudman för att ha brutit mot upphandlingsreglerna, säger Ingela Sundin.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Gällande mutbrotten gör hovrätten delvis samma bedömning som tingsrätten, säger hovrättsrådet Ingela Sundin i målet kring Vårdexpressen i klippet. Foto: Knut Bonde/SVT

Slipper skadestånd

De dömda slipper också betala 25 miljoner i skadestånd till Region Skåne och Västra Götalandsregionen, eftersom hovrätten inte anser det bevisat att mutbrotten orsakat någon ekonomisk skada.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du hela härvan kring Vårdexpressen – förklarad på 60 sekunder. Foto: SVT

Vårdexpressenhärvan har också fört med sig andra undersökningar och anmälningar.

Den förre regiondirektören fick sparken vilket utlöste hans fallskärm på fem miljoner. Under ett år utreddes han för misstänkt mutbrott efter att SVT avslöjat en bjudmiddag som betalades av Vårdinnovations vd. Middagen ägde rum inför ett viktigt beslut om breddinförande av Vårdexpressen på Skånes alla vårdcentraler. Förundersökningen lades ner i brist på bevis.

I höstas lämnade vd:ns försvarare även in hemliga avlyssningar av ledamöter i Malmö tingsrätt som bevis i målet och menade att åklagaren och rätten samarbetade. Avlyssningarna ogillades som bevis av högsta instans. Anklagelserna om konspiration fick chefen för Malmö tingsrätt att anmäla vd:ns advokater, Staffan Bergqvist och Christina Bergenstein, till Advokatsamfundets disciplinnämnd.

Även chefen vid Riksenheten mot korruption, Martin Bresman, anser att vd:ns advokater har åsidosatt god advokatsed och har anmält dem till disciplinnämnden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdexpressen

Mer i ämnet